GOST Prof. Slobodan Vukosavić PREDSEDNIK ODBORA SANU ZA ENERGETIKU
Foto: Nova S

O današnjem saznanju je dug EPS-a u prvih šest meseci skoro 50 milijardi dinara, ali i tome šta Srbija može da uradi i da li smo došli do toga da ovde nema više niko ko bi upravljao energetskim sektorom u Dnevniku Nove S govorio je predsednik Odbora SANU za energetiku Slobodan Vukosavić.

„Potrebno je da koristimo svoju pamet. Mi imamo dovoljno stručnjaka koji dobro poznaju energetiku da bi mogli da nam daju prava rešenja. Od 60-ih godina do danas srpska energetika je obezbedila stabilno snabdevanje, prošli smo kroz bombardovanje 1999. godine. Ne trebaju nam strani konsultanti da nam kažu ono što je očigledno. Do problema u energetici došlo je zbog prevelikog mešanja politike“, kaže Vukosavić.

On ističe i da ni u jednoj zemlji energetika nije slobodna od politike, ali da se to kod nas u poslednje vreme previše intenziviralo.

„Kakvi god bili direktori, oni teško mogu da daju dobar rezultat ako im se politika previše meša u posao. Ako vi ne možete normalno da završite jedan remont zato što dolaze kamere i mediji da nekoga ili nešto slikaju, to vam onda narušava posao“, objašnjava Vukosavić.

Problem kod cene struje, navodi Vukosavić, jeste što je cena mala i za bogate, a postoje i oni koji mogu da plate a ne plaćaju struju.

„Korene problema treba tražiti u onome ko o tome odlučuje, a to je pre svega ministarstvo za rudarstvo i energetiku. Ono je zadnjih desetak godina pravilo dosta velike greške. Umesto da se oslonimo na sopstvenu pamet i tražimo rešenja koja su kompatibilna sa našim specifičnim sistemom, mi smo potpuno nekritički kopirali rešenja iz zemalja koje su sasvim različite i koje imaju sasvim drugačije prioritete“, kaže Vukosavić.

Pogledajte celo gostovanje:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar