Vučić i “zgubidani”: Šta nam govori takva predsednikova retorika?

Emisije 24. nov. 202122:46
Podeli:
Dragan Popadić. VUCIC RETORIKA, Vučić i "zgubidani": Šta nam govori takva predsednikova retorika, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Dragan Popadić Foto: Nova S

Ko je zgubidan, a ko lažov? Obraćanja predsednika Vučića ovih dana postala su, u najmanju ruku, posebno zanimljiva. A mi se pitamo šta nam govori takva retorika i koliko je zahvaljujući takvom diskursu javni prostor u Srbiji zagađen?

Reporter: Marko Novičić

Predsednik Vučić ovih dana čašćava. I to ne samo sa po 30 ili 20 evra. Čašćava rečima.

„Zato što ste vi zgubidani, jer ne znate šta ćete sa sobom u 10-11 prepodne“ rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pa nastavio:

„Aj nemoj mene da folirate i da me lažete. Možda nekog drugog da lažete, nemoj mene da lažete“.

Pa onda danas Jovo nanovo. Na tapetu – opozicija, ekološki pokreti i svi oni koji ne misle poput predsednika.

„Ovi dolaze tamo zgubidani, zaustavljaju saobraćaj… Aj nemoj da lažete više. Je li vi stvarno mislite da je meni teško da izdržim da me neko gađa jajima, paradajzom ili da me neko opsuje? A fala Bogu i bogatije se živi, mogu da zgubidane tako po ceo dan, automobila ne manjka, ova jedna od predsednica, šta ga ona izmenja automobila, što bi reko naš narod, od mečke do bembare“ rekao je Vučić.

Teško je ne zapitati se – pristaje li ovakva retorika predsedniku republike?

„On je poznat kao čovek koji u svojoj kouminikaciji, ophođenju, i rečniku ima jedan prostački način ophođenja, koji dolikuje fudbalskim huliganima, a ne predsednicima država i to je verujem opšte poznato svuda, verujem da i državnici i strane diplomate vide njega kao nekulturnog i agresivnog čoveka“ kaže Dragan Popadić, socijalni psiholog.

Popadić dodaje da sve to zabrinjavajuće i da može biti opasno, jer Vučić prostačkom načinu ophođenja ne samo da daje legitimitet, već takav način čak postaje poželjan i očekivan. I to ne samo u javnosti.

„I ja se nekad pitam da li iza toga stoji samo predsednikova ličnost i njegovo vaspitanje ili stoji jedna namera njega ili partije, da upravo takav način postaje u Srbiji uobičajen, to bi zaista imalo katastrofale posledice po sve nas“ smatra Popadić.

A šta na to odgovara jedan od zgubidana?

„Hvala mu na tome. To je već jedna ozbiljna grupa ljudi koja preti da postane pokret, dakle, zgubidani će oterati tvora sa dvora. To je odgovor na njegovo zgubidani. Radi se o čoveku iz koga izbija čista mržnja, to je gore od koncentrovane sumporne kiseline Rio Tinta. To je A Vučić. Dakle samo neka nastavi, sad smo zgubidani, do juče smo bili anarhisti, bio sam Tuća, tako da VUčiću samo nastavi da vidimo šta je sledeće, ja znam da ti mene obožavaš“ kaže Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Ekološki ustanak.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Vučić o ostavci u SNS

Komentari

Vaš komentar