Foto: Nova S

Rio Tinto je, za aktuelnu srpsku vlast uvek bio strateški partner. Međutim, nakon što je narod na protestima označio ovu rudarsku kompaniju kao državnog neprijatelja broj 1, predsednik i premijerka Srbije odgovornost prebacuju na prethodnu vlast, navodeći da se sa predstavnicima Rio Tinta nikad nisu videli. Sreća pa postoje video zapisi.

Reporter: Đuro Svilar

Šta je Ana Brnabić radila u Londonu, 14. Aprila 2018?

„Ono što ja radim u Londonu je ustvari borba za nove investicije. Dogovoreni su sastanci na kvartalnom nivou sa rudarskim konglomeratom Rio Tinto. Dakle, direktori Rio Tinta samnom i ja ću se sad lično uključiti u dalju realizaciju ovog projekta kako bi imali maksimalni pozitivan efekat“, rekla je tada predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić.

Istom učinku 1. juna 2021. na sastanku sa kompanijom Rio Tinto u Beogradu nadala se ministarka, premijerka i predsednik.

„Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu već i za celu Srbiju“, saopšteno je sa sastanka.

Srbiju sa TV Pinka, premijerka 9. januara 2022. uverava suprotno činjenicama.

„Nismo se ni videli sa Rio Tintom, nemamo kontakt sa Rio Tintom“, rekla je za TV Pink premijerka Ana Brnabić.

Uprkos činjenicama o sastancima vlasti sa kompanijom Rio Tinto, predsednik i premijerka danima tvrde suprotno, bežeći od odgovornosti.

Prof. psiholog Žarko Korać smatra da ne bi bilo ništa novo da uhvatite političare u laži.

„Koliko su u tome uspešni zavisi, pre svega, od budućih glasača, odnosno građana u toj zemlji ili u našoj zemlji u ovom slučaju i od naravno interpretacije u medijima. Ali ono što je suština i mnogo važniji problem je da mi nemamo nijedan dokument koji je vezan za Rio Tinto. Ne vidim nijedan razlog zašto su oni sakriveni. Dakle još jedanput, neka pokažu dokumenta pa ćemo im verovati“, rekao je Korać.

Ako Vlada ipak odluči da dokumenta sa Rio Tintom ugledaju svetlo dana i eventualno raskine saradnju, Srbija neće morati da plati nijedan dinar obeštećenja Rio Tintu pod uslovom da ne postoji nikakav tajni sporazum s tom rudarskom kompanijom, tvrdi predstavnik inicijative Kreni Promeni Savo Manojlović.

„Ovaj prostorni plan je nezakonit. On je istovremeno osnov za sve pravne aktivnosti Rio Tinta, ako nema ovog pravnog osnova ne postoji nikakva obaveza Repzblike Srbije da se Rio Tinto obešteti. I to je način zbog čega Srbija neće morati da plaća nikakvu štetu. Upravo zato, ukoliko Vlada zaista želi da ne plaća štetu i da reši ovaj problem onda treba da ukine i prostorni plan i tražimo moratorijum“, kaže Savo Manojlović iz Inicijative Kreni – promeni.

Iako je sednica Vlade, na kojoj bi na dnevnom redu bio Rio Tinto odavno najavljena, ona nikako da se održi.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare