Vlajić: Vlast ne želi da pravi problem kineskim investitorima

Emisije 26. nov. 202100:53
Podeli:
Đorđe Vlajić Foto: Nova S

U večerašnjoj emisiji "Među nama" na televiziji Nova S, jedan od gostiju novinara Danila Mašojevića bio je novinar Đorđe Vlajić, koji je govorio o epidemiji protesta ali i o položaju kineskih radnika u Linglongu.

Na početku je kazao da se vlast previše ne interesuje za taj slučaj, ili da ćute i ne žele da prave problem kineskim investitorima ili izvođačima radova. On je podsetio da ti strani radnici nisu vidljivi, te da je ovo radak primer u kojem su otkriveni uslovi u kojima žive, a da ga ne bi čudilo da kineska kompanija koristi moć da pribavi što jeftiniju radnu snagu.

„Ti strani radnici koji dolaze iz Kine i Vijetnama su mnogo lošije plaćeni nego što bi bili da su angažovali domaću radnu snagu, a još manje su zarade nego što su u nekim razvijenim zemljama u Evropi,“ kazao je Vlajić.

Na pitanje zašto država okreće glavu od probelma, on je istakao da sigurno postoji neka vrsta sporazuma sa investitorima, da im se lokalna vlast ne meša preterano u posao.

„Posebno što u većini opština u kojima se grade fabrike, a u kojima je kapital sa istoka, SNS ima kontrolu lokalne uprave. Tako da je investitor višestruko zaštićen, od centralne vlasti do lokalne vlasti.“

Vlajić je skrenuo pažnju da ovo nije prvi slučaj da je javnost u Srbiji saznala o lošem položaju radnika koji rade u kineskim firmama ili korejskim kompanijama, te podsetio na slučaj radnika koji su motali kablove u pelenama, i koji su bili fizički napadani.

„To je sve neka druga kultura i nešto što ne pripada ovom pondeblju i kontinentu. U Evropi i demokratski uređenim zemljama ne postoje takvi radni uslovi,“ kazao je novinar i dodao da je zato sasvim opravdano posumnjati da je vlast tolerantna na sve to jer su kompanije uložile novac, a uz to su vrlo dobro finansirane i iz budžeta.

Ceo razgovor pogledajte u videu ispod:

 

 

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar