Vladisavljević o predlogu poslanika EU: Previsoka su očekivanja od EU

Emisije 08. sep. 202122:47 > 23:17
Podeli:
Pregled dana
Profesor FPN Nebojša Vladisavljević Foto:Newsmax Adria

Govoreći o predlogu sporazuma vlasti i opozicije oko izbornih uslova, a koje su sačinili poslanici Evropskog parlamenta koji u ovom dijalogu posreduju, profesor Fakulteta političkih nauka Nebojša Vladisavljević rekao je da su očekivanja od EU prevelika.

Šta se promenilo od februara kad smo govorili o razjedinjenoj opoziciji na jednoj i autoritarnoj vlasti na drugoj strani, ali i o ad hoc rešenju za iduće izbore. Ima li ičeg novog ili je samo izgubljeno vreme u „Pregledu dana“ na Newsmax Adria govorio je profesor Fakulteta političkih nauka Nebojša Vladisavljević.

„Bitno je pogledati širi kontekst. Već u dužem vremenskom periodu od nekoliko godina kod nas i u Srbiji i u regionu u celini se previše očekuje od EU, kad je reč o demokratizaciji regiona. Već deceniju i nešto više EU ne vidi promociju demokratije kao jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta. Oni uvek govore o demokratiji, ali ako pogledate šta čine to nije jedan od ključnih prioriteta. To je iz njihovog ugla politička stabilnost, a u suštini to znači da se te krize koje povremeno izbijaju u pojedinim zemljama regiona, drže pod kontrolom kako se ne bi prelivale na druge zemlje u regionu. Iz naše perspektive, mi znamo da je upravo autoritarizam ključni generator krize i problema, tako da se ne može rešiti palijativnim merama“, rekao je Vladisavljević.

Opširnije pogledajte u video prilogu:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar