Vesna Pešić Foto:Nova S

Nova potpresednica SAD Kamala Haris o kojoj ne prestaje da se govori, pored toga što je prva žena na ovoj poziciji, ona je i prva osoba koja nije bele puti na ovoj poziciji. Takođe bila je i javni tužilac i u Sentu je važila za veoma odličnog ispitivača. Ona je, između ostalog, tema najnovije emisije Među nama na televiziji Nova S, o kojoj je u studiju govorila sociološkinja Vesna Pešić.

Pedesetpetogodišnja Kamala Haris je po mnogo čemu specifična. Majka joj je iz Indije, a otac iz Jamajke. Mešovitog porekla postala je prva žena i prva osoba koja nije tamne puti, a koja je postala potpresednica SAD.

„Možda sam prva žena u službi, ali neću postati poslednja. Danas svaka devojčica vidi da je ovo zemlja mogućnosti“, kazala je ona u svom prvom govoru nakon što je su glasovi potvrdili da su demokrate, odnosno Džo Bajden novi stanovnici Bele kuće.

„Ja mislim da je ta izjava jako važna, da je njen izbor jako važan, pre svega zbog toga što ona nije tu zato što je žena, drugo zato što nije žena koja će se zadovoljiti time što je izabrana. Kamala Haris je žena koja je jasno stavila do znanja da će se boriti za ostale“, izjavila je Aleksandra Jerkov u prilogu emisije Među nama.

„Ona je jedna veoma živahna žena, veoma uticajna, i kao ličnost veoma harizmatična. Ona je veoma popularna u Americi. To što nije poznata kod nas, to je drugo pitanje. Ona je bila glavna tužiteljka u Kaliforniji i bila izabrana za senatora.. Ona nije anonimus koji se odjednom tu pojavio i mislim da je za naše prilike vrlo interesantno da se u tim debatama se ona vrlo svađala sa Bajdenom i da su bili u jakim lošim odnosima. Demokratska stranka je odlučila da je kombinacija nje i Bajdena veoma dobra. Ona je napadala Bajdena, ali kad je viši interes u pitanju onda je jasna odluka. Ona je otvorila veliku nadu u Americi, da ona bude odmah iza najmoćnijeg čoveka na svetu. Kada je Bajden držao govor ona je bila obučena u belo. I ja sam iskopala preko moje prijateljice koja predaje političku filozofiju u Njujorku, da su žene koje su se borile da budu potpresednice, međutim nisu uspele, da su se oblačile u belo. Ona je i rekla da ne može da zaboravi da je došla na tu poziciju na leđima drugih žena i tako im odala počast i zato se obukla u belo“, izjavila je Vesna Pešić.

O čemu je Vesna Pešić još govorila o fenomenu Kamale Haris pogledajte u video prilogu:

Komentari

Svi komentari (1)