Večita mladost: Želja ili nametnut ideal?

Emisije 13. sep. 202121:50 > 21:51
Podeli:
Foto: printscreen/Nova S

Već decenijama svet se suočava sa terorom večne mladosti. Ranije su metode ulepšavanja i podmlađivanja bile rezervisane za žene, tom trendu sve više pribegavaju i muškarci. I dok jedni večnu mladost podržavaju, a drugi osuđuju estetska medicina i hirurgija cvetaju,a mi smo se pitali da li je u redu stariti i da li su ljudi koji žele da budu večno mladi ekscentrici ili robovi nametnutog trenda.

Savršene žene i muškarce zategnutih lica i tela koje smo ranije mogli da vidimo samo u holivudskim filmovima sada viđamo svakodnevno.Uz pomoć masovnih medija trend sa holivudskih tepiha preselio se na male ekrane, bilborde i društvene mreže. Teroru večne mladosti i lepote naročito su sklone žene sa javne scene. Jedna od njih gazi 73-ću, svoje bore ne voli preterano, ali misli da prema sebi treba da budemo realni.

„Dve stvari postoje – biti negovan i preterivati, jer šta znači teror mladosti, to ne znači biti izoperisan, da se napunite botoksom, a oči su vam prazne. Ne znam koja je potreba da žene u 50-60 dokazuju da jako dobro izgledaju. U tim godinama ste zadovoljni, ostvareni, ako to treba da vam bude adut onda ste promašili život“ kaže Verica Rakočević, kreatorka.

Diktirano podražavanje večne mladosti izašlo je iz estetskih okvira i postalo socijalna kategorija, pa tako i žene koje nemaju nikakve veze sa javnim životom trče trku sa neumoljivom biologijom. Antiejdžing industrija sve je naprednija, a naročitu ekspaniju estetska hirurhija doživela je za vreme pandemije.

„Mnogi naši pacijenti počeli su da rade od kuće i to je zaista dramatično promenilo sliku onih koji dolaze, oni koji su to planirali ranije oni su nestali da bi ih zamenili oni koji kažu – ajde ako već sedim kod kuće i niko me neće videte daj da operišem ovo ili ono“ kaže dr Milan Colić.

Pacijenti često traže imaju nerealne želje, pa lekari, kaže dr Colić, imaju moralni obavezu da utiču na njihovu odluku.

„Ako vi vidite da pacijent ili pacijentkinja dođu a da je tri puta operisan nos, vi znate da je problem u glavi, a ne u nosu, ako neko hoće prćast nost, a ima pravilno lice, vi ponovo znate da je problem u glavi, a ne u nosu, jer pacijenti hoće da manipulišu, misleć -i e ja sam došla ovde, imam novac vi to morate da uradite. E, ne moram“ kaže dr Colić.

Razočaravajuće je ipak da i posle operacija nećemo usporiti vreme, jer eliksir večne mladosti još nije pronađen. Kako ne bismo postali žrtve nametnutog sistema vrednosti psiholozi savetuju da prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo.

„Sve je na nivou ličnosti. Ako permanentno radimo na sebi onda to i neće predstavljati neki problem, međutim problem nastaje kada nam neko nametne da ne izgledamo lepo, tada nastaju problem kada provodimo veći deo dana ispred ogledala i tada nastaju problemm, jer nismo na nivou zdravog funkcionisanja ličnosti“.

Iako je trend došao iz Holivuda, i tamo ima svetlih primera žena koje neguju svoje godine i toga se ne stide. Među holivudskim divama koje se navodno nisu podvrgle ni jednoj estetskoj operaciji su Kejt Vinslet, Dzulija Roberts, Džodi Foster, Selma Hajek.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Utisak nedelje od 12. septembra 2021. godine

 

Komentari

Vaš komentar