Foto: NOVA S

Gosti najnovije emisije "Utisak nedelje" bili su predsednički kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš, akademik Dušan Teodorović i profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković, a tema o kojoj su raspravljali bila je da li opozicija ima kandidata za predsednika koji je spreman da napravi ozbiljan i suštinski otklon od politike Aleksandra Vučića i da li smo zaista zainteresovani za predsednika koji poštuje Ustav.

Prema mišljenju profesora Tanasija Markovića, predsednik Republike uspeo je za pet godina vlasti da paralizuje sve institucije države, a Vlada, skupština, Ustavni sud, kao i tužilatvo ne obavljaju svoje funkcije.

Sa tim se složio Zdravko Ponoš, navodeći da je to zato što je Vučić „i predsednik države i vrhovni komandant i knjigovođa i čovek koji vozi avione i vozove, i neko ko otima respiratore“. “Niko drugi ne radi svoj posao, baš zbog toga što on sve radi. Zašto se ne bismo vratili u situaciju da svako radi svoj posao“, upitao je Ponoš.

Ponoš je još jednom ponovio da nije za ulazak Srbije u NATO, iako ga režimski mediji konstantno nazivaju „NATO generalom“.

On je, komentarišući kosovsko pitanje, rekao da je „Kosovo problem koji mora da se rešava“, ali „tako da svako rešenje bude u korist građana koji tamo žive“.

Dodaje da nema primedbu što imamo privrednu saradnju sa Kinom, ali je pitanje pod kakvim uslovima se uzimaju krediti, po kojoj ceni se gradi infrastruktura, a i ekološka komponenta je vrlo važno pitanje.

Prema Markovićevim rečima bilo bi dobro da od predsedničkih kandidata čujemo šta oni misle o pitanjima društvene moralnosti, kako vide odnos prema Kosovu, kakav je projekat Srbije u tom pogledu u narednih pet godina, hoćemo li ići na zamrznuti konflikt, na neko rešenje, da li je to priznavanje, podela ili nešto drugo.

Govoreći o budućem predsedniku, Dušan Teodorović je rekao da bi voleo da se on, recimo, izvine za ono što se dogodilo Mirku Vičeviću, da ga sretne na Kalenić pijaci nedeljom, da pije kafu sa svojim prijateljima sa kojima to i sada radi.

“Mi trenutno imamo zlo na vlasti i meni je ključno u ovom trenutku da motivišemo građane Srbije na jednu referendumsku atmosferu da ovo zlo sklonimo ako mođemo. Molim građane da izađu na izbore i da ne glasaju za Aleksandra Vučića i naravno ne za Šešelja”, rekao je Teodorović.

Pogledajte celu emisiju:

 

Komentari

Svi komentari (1)