Foto: NOVA S

Gosti najnovije emisije "Utisak nedelje" bili su glavna i odgovorna urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Ivo Viskovič i istoričar Milan St. Protić koji su komentarisali oružani napad Rusije na Ukrajinu i stav Srbije prema tom sukobu.

Za bivše ambasadore u Berlinu i Vašingtonu Ivu Viskovića i Milana St. Protića oružani napad Rusije na Ukrajinu je agresija, dok Ljubinka Milinčić smatra da je u pitanju „primoravanje na mir“.

„Ovo je agresija po mom mišljenju, diplomatija ima tendenciju da stvari nazove lepšim imenom nego što jeste, ali kada pogledate definiciju agresije, pošteno bi bilo to tako nazvati“, rekao jeVisković, a slično mišljenje izneo je i St. Protić.

I on nema dilemu da se u ovom slučaju radi o agresiji i da je ona sprovedena u „sovjetskom maniru“ koji traje veoma dugo, od ulaska SSSR u baltičke države 1940., ulaska tenkova u Mađarsku 1956. ili Čehoslovačku 1968. godine.

„Ovo što smo sada čuli od ruskih predstavnika nema nikakve veze sa Rusima. Ova argumentacija neverovatno podseća na Hitlerovu, da je deo naroda bio pod pretnjom genocida – To je bila argumentacija i Hitlera za ulazak u Austriju“, navodi St. Protić.

Sa druge strane, Ljubinka Milačić kaže da bi nešto definisali kao agresiju mora se znati zašto je do toga došlo.

„Ovo je primoravanje na mir. U momentu kada je Rusija odlučila da interveniše krenuo je napad na dve, doduše, samoproglašene republike u Ukrajini Donjeck i Lugansk. Ukrajina je krenula da ih uništi, a Rusija da odbrani ruski narod koji tamo godinama živi“, rekla je ona.

Pogledajte celu emisiju:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram
.

Komentari

Svi komentari (0)