Da li je juče uopšte održana parada, ko je odgovoran za nasilje nad policajcima koji su štitili učesnike Evroprajda i da li su jučerašnjom šetnjom iole unapređena prava pripadnika LGBT populacije u Utisku nedelje su komentarisali predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednica Srpske stranke zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski i narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

„Parada je održana u užasnim okolnostima koje su ponižavajuće za sve. Učesnici su čuvani od strane 5.000 policajaca, kao da su neki kriminalci, a ne kao da se bore za svoja prava“, smatra Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

Grbović je podsetio i da se Srbija sama obavezala da se Evroprajd ove godine održi u našoj zemlji i da je pravo na okupljanje Ustavom zagarantovano.

„Ova vlast je iz populističkih poriva pokušala da ovu paradu zabrani i relativizuje značaj njenog održavanja. Juče je parada bila nužno tolerisana. Juče je na ulicama Beograda nekoliko hiljada ljudi branilo Ustav ne uz pomoć, nego uprkos vlastima. Vlast je dozvolila da određena kategorija naših građana bude meta nacističkih i klerofašističkih organizacija“, naveo je Grbović.

Predsednica Srpske stranke zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ne slaže se sa ocenom da je parada bila nužno tolerisana, već kaže je u pitanju dupli pas Ane Brnabić i Aleksandra Vučića.

„Nije bilo potrebno da predsednika nazove Bajden, jer nas je američki ambasador prvi obavestio da će se parada održati. Postavlja se pitanje da li smo mi suverena država i ko je taj ko donosi odluke i da li je odluka Upravnog suda koji je odbio žalbu organizatora Evroprajda mrtvo slovo na papiru. Imamo i momenat da je premijerka dva sata pre šetnje obavestila da će im biti garantovana prava i da mogu da se šetaju. To što je trasa bila skraćena ne znači da se šetnja nije dogodila“, objašnjava Đurđević Stamenkovski.

Da se o održavanju parade nije pitao američki ambasador, već da će „Aleksandar Vučić poslušati i baštovana Bele kuće“ smatra narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

„Vučiću je ovaj događaj poslužio samo da skrene pažnju sa krize u kojoj se mi trenutno nalazimo. On je čovek koji je organizovao litije, učesnik litija je bio njegov otac. Vučić je generator nasilja svake vrste u Srbiji. On po potrebi iz svog arsenala vadi Vojislava Šešelja, kapetana Dragana, narodne patrole. Narodne patrole imaju svoju patrolu u Kraljice Ane u BIA, jer je nemoguće da tuku policiju lopatama, a da se ne reaguje“, kaže Milivojević.

BONUS VIDEO: Predlozi iz „Utiska“: Ponosna šetnja od minimalca do potrošačke korpe

Komentari

Svi komentari (0)