Utisak nedelje: Bojana Pavlović, Vladimir Vučinić i Aleksandar Trešnjev

Emisije 09. nov. 202108:00 > 11:54
Podeli:
Foto: Nova S

Gosti "Utiska nedelje" bili su sudija Krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev, advokat Vladimir Vučinić i novinarka KRIK-a Bojana Pavlović, a teme najnovije emisije su bili uticaj izvršne vlasti na pravosuđe, šta znači taj pritisak u praksi, povezanost izvršne vlasti i pravosuđa, pravosuđa i tabloida, kako izgledaju mehanizni pritiska i čemu se sve služi izvršna vlast kako bi se ljudi povukli sa funkcija.

Zloupotreba pravosuđa u dnevno-političke svrhe je veliki problem i, u narednom period pred izbore, bićemo svedoci što krivičnih prijava, što tužbi koje će se, nažalost, posle šest meseci zaboraviti, a pravosuđe nema mehanizam da se iz toga izvuče, ukazao je sudija Aleksandar Trešnjev, dok advokat Vladimir Vučinić smatra da politiku treba izbaciti iz sudnice, jer ne treba političari da prejudiciraju kakva će sudska odluka biti doneta.

Trešnjev je rekao da je još 2017. godine Društvo sudija uradilo istraživanje u kojem se 44 odsto sudija izjasnilo da je trpelo određene pritiske u svom radu. Od tog broja većina njih je navela da su ti pritisci bili kontinuirani, a kao najčešći se navode pritisci od strane izvršne vlasti, a zatim od predsednika sudova.

Trešnjev je kao jedan od problema pravosuđa naveo i javno iznošenje dokaza pre sudskog postupka čime se stvara uverenje da je slučaj već rešen, što je takođe neosporan pritisak na sud.

Šta znači pritisak na pravosuđe u praksi objasnio je advokat Vladimir Vučinić, nekadašnji sudija Višeg suda i predsednik Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, koji je sudio u sudskim procesima protiv pripadnika JSO, Legije, Šarića i Miroslava Miškovića.

Vučinić je prošle nedelje objavio knjigu “Pod pritiskom” u kojoj je opisao slučaj koji je obeležio njegovu karijeru. Reč je potpisivanju odluke da se Miškoviću vrati pasoš na pet dana kako bi otišao na službeni put, pritiske koje je trpeo zbog toga od tadašnjeg predsednika suda Aleksandra Stepanovića, koji je tražio da tu odluku preinači, a kada na to nije pristao, bio je smenjen.

“Postupci koji se vode pred Visokim savetom sudstva su zatvoreni za javnost i kada se sudije žale na pristiske oni su iza zatvorenih vrata. Za javnost je najdragocenije da sazna kako to izgleda – preko SMS poruka, u prolazu ili na neki drugi način”, rekla je novinarka KRIK-a Bojana Pavlović.

Pogledajte celu emisiju „Utisak nedelje“:

Komentari

Vaš komentar