Odbrojavanje je počelo! Pariz se sprema za organizaciju Olimpijskih igara. Veliki broj Francuza je uzbuđen i oseća nacionalni ponos. Ipak, ima i onih koji nisu srećni što će francuska prestonica ugostiti Olimpijske igre 2024. godine. Detalje donosi Ana Divac, dopisnica TV Nova, koja se javlja sa obale Sene.

Ona je pokušala da sazna da li je tečno da će Sena biti očišćena u potpunosti i da će po prvi put posle 100 godina moći da se pliva u ovoj reci. Ovo je objavljeno u sklopu priprema projekta Olimpijskij igara i tri lokacije se sređuju za kupanje u Seni od 2025. godine.

Pre nekoliko godina kada je sve to bilo najavljeno to je bio jedan veliki izazov zato što je voda bila zaista zagađena nekih 75 posto, ali je gradonačelnica Pariza An Idalgo pre nekoliko dana za medije to demonstrirala tako što je pustila odbornike da plivaju. Kupanje će biti moguće zato što najnovija istraživanja i testiranje vode pokazuju da više nema bakterija i takođe zato što se stvorio plan da se 30.000 stanova iz kojih otpadne vode idu dirktno u Senu prebace u kanalizaciju. Isto će se desiti i sa šlepovima koji su na obali Sene.

Olimpijske igre u Parizu počinju za nešto manje od godinu dana i država i organizatori se ozbiljno pripremaju za taj događaj. Ostalo je tačno 361 dan do početka Olimpijskih igara, u Parizu postoje tri velika gradilišta, jednog velikog bazena koji se nalazi nedaleko od pariskog stadiona, takođe biće izgrađeno i olimpijsko selo, za koje se tvrdi da je jedno od najvećih urbanističkih projekata u nekoliko decenija. Sve će to kasnije biti, kako tvrde organizatori i država, koristno za građane Francuske, odnosno Parižane, ono što se posebno navodi jeste da su ta najveće gradilišta zapravo u predgrađima gde nema dovoljno meštaja i takvih infrastruktura kao što su veliki bazeni i smatra se da će to više doneti predgrađima no centru Pariza. Sigurno je da će Parižani dobiti te tri lokacije gde će moći da se kupaju leti.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Ana Divac iz Pariza: Napetost se oseća na svakom koraku, neredi van kontrole

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar