Ljupka Stanković
Ljupka Stanković

Već danima je glavna tema skladištenje opasnog i neopasnog otpada u krugu fabrike Elixir Zorka. Prvo su se pojavile informacije da će otpad biti dovezen iz cele Evrope, međutim, to je kompanija demantovala. Juče je organizovana javna debata upravo o ovoj temi, na kojoj su neki aktivisti odbili da učestvuju.

Opasan i neopasan otpad iz Srbije biće skladišten u krugu fabrike Elixir Zorka a zatim će biti transportovan do drugih društava koja se bave preradom otpada. Od 2024. godine transportovaće se u Prahovo gde kompanija Elixir grupa ima svoju fabriku gde će uništavati taj opasni i neopasni otpad.

„Odbili smo da učestvujemo u javnoj debati jer je ona bila besmislena. Stvar je po njima završena a da su stvarno hteli učešće javnosti trebali su da na odgovarajući način oglase javnu raspravu o uticaju na životnu sredinu. To je samo bila farsa za novinare, otvorili su nam vrata da bi nas uveravali da je sve u redu i da sve rade po propisima“, objašnjava Ljupka Stanković iz Eko straže razloge bojkota javne rasprave jednog dela aktivista.

„Kako očekuju da im građani Šapca veruju kada nas već godinama uveravaju da je ono što izlazi iz dimnjaka fabrike – para. Svi građani Šapca svakodnevno udišu tu njihovu „vodenu paru“ i dobro znaju da to nije istina, tako da nemamo šta da razgovaramo sa njima. Nedavno je kružio snimak na kojem se vidi kako oni skladište otpad – na otvorenom, pored puta, neobeležen, ostavljen na suncu i kiši. Naravno da juče toga nije bilo ali sam proces, lokacija na kojoj se skladišti otpad itekako nije u redu“, kaže aktivistkinja  Ljupka Stanković.

Ceo prilog možete da pogledate u videu ispod: