U „Među nama“ o bespomoćnosti: Zašto ćutimo svima i o svemu

Emisije 25. nov. 202122:41
Podeli:
Foto: Nova S

Dejan Lalović, redovni profesor na odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta i Jasna Dimitrijević spisateljica bili su današnji gosti emisije "Među nama" sa kojima je novinar Danilo Mašojević razgovarao o tome zašto ćutimo svima i o svemu.

Na pitanje da li se oseća bespomoćno, Dimitrijevićeva je rekla da se tako oseća veoma često.

„Jednostavnije bi bilo da ovo popodne provedem kod kuće, da nisam pred kamerama, izvan zone konfora, umesto što pokušavam da nađem sa vama odgovor na to pitanje ili dobro pitanje za razmišljanje“, kazala je Dimitrijević.

Sa druge strane, Lalović je rekao da se oseti kao i svaki čovek bespomoćno kada treba da nešto uradi pomoću mobilnog telefona.

„Naučena bespomoćnost se može koristiti kao metaforički pojam, a može, i ja bih voleo, da se koristi kao naučni pojam. Naučna bespomoćnost je fenomen koji potiće iz eksperimentalne psihologije učenja i koji, da što sažetije pokušam da kažem, predstavlja efekte nepredvidih, neprijatnih događaja kojima ne možemo upravljati, niti kontrolisati na potonje situacije za koje to ne važi. Dakle, naučna bespomoćnost kao eksperimentalni fenomen uvek ima dve faze. Prvo imate susret sa neprijatnostima, kojima ne možete predvideti i njima upravljati, a potom se formira očekivanje da ćete i sledeće situacije, koje ne moraju biti takve, stičemo očekivanje da ćemo i dalje biti nemoćni“, rekao je između ostalog Lalović.

Ceo razgovor pogledajte u videu ispod:

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar