Narednih mesec dana povećaće se upotreba pirotehničkih sredstava. Pirotehniku tokom praznika koriste građani, neke kompanije kao i lokalne samouprave koji žele da na spektakularni način obeleže praznike koji su pred nama. Najviše zbog toga ispaštaju životinje, koje mogu da budu povređene pa čak i ubijene.

„Kućni ljubimci se jako plaše petardi i vatrometa tako da su u svetu, prvenstveno u Italiji i Španiji, osmislili tihi vatromet. Za one ljude koji baš ne mogu bez takvih senzacija, to je dobra alternativa. Uvek naglašavamo da neko naše kratkotrojno zadovoljstvo ne može da bude opravdanje za, čak nekada, i smrt životinja. Pogotovu se psi plaše petardi, imala sam priliku da vidim psa koji drhti, sav se trese, ne može da se adaptira na tu buku, ne zna šta se dešava, i ta količina stresa može da izazove i smrt“, objašnjava Irena Uzelac iz udruženja Animal rescue.

Preporučuje vlasnicima kućnih ljubimaca koji se plaše da se savetuju sa veterinarom o eventualnoj sedaciji i da ništa ne rade na svoju ruku, jer neki lekovi koji na ljude deluju na jedan način na životinje deluju potpuno drugačije.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na vrhu vesti

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život