Trampuž u „Među nama“: Vakcina će zaustaviti širenje virusa

Emisije 21. dec. 202021:14
Podeli:
Andrej Trampuž Foto:Nova S

Svet i Evropa ovih dana strahuju naročito od novog soja koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, a potom u Danskoj, Holandiji i Australiji. Ovo otkriće donelo je novo otkazivanje letova ka Velikoj Britaniji, donelo je dodatna zaključavanja Londona i drugih delova te zemlje. A o čemu se zapravo radi, koliko je taj soj virusa ozbiljan i koliko bi trebalo da se plašimo, u emisiji "Među nama" govorio je slovenački epidemiolog Andrej Trampuž, koji radi u uglednoj berlinskoj klinici "Čeriti".

Na pitanje, da li zna u čemu se razlikuje ovaj novi soj koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji u odnosu na onaj sa kojim se borimo već devet meseci, kao i  da li je tačno to što možemo da pročitamo u medijima, da se on 70 odstp brže širi, te da li postoje dokazi za te tvrdnje, dr Trampuž je rekao:

„Koronavirus je opasan i širi se vrlo brzo. Tačno je da se varijanta koju su sad pronašli u Velikoj Britaniji  širi još brže, jer su pronašli 14 mutacija koje su odgovorne. Vrlo verovatno da se virus brzo širi, ali on mutira uvek  i svake dve nedelje imamo jednu novu mutaciju u proseku, tako da to nije ništa neobično. Ali ovaj soj je još opasniji, pa su druge države preduzele mere i zaustavile letove ka Velikoj Britaniji“, rekao je on i dodao:

„Ovaj virus mnogo više napada starije ljude, i dobra vest je da sa merama koje sad imamo sa lokdaunom i sa maskama, možemo da zaustavimo širenje i ovog soja. I druga dobra vest je da je ova vakcina, koja će doći za par dana, efikasna i prema ovom novom mutiranom virusu“, dodao je slovenački epidemiolog.

O čemu je još poznati slovenački epidemiolog govorio u emisiji „Među nama“ pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar