Foto: Video/Nova.rs

Još jedan vikend i još jedna runda tenzija na severu Kosova i Metohije je za nama. Turbulentno je bilo od juče popodne pa sve do kasno u noć. Sirene za vazdušnu opasnost koje su odzvanjale severom pojačane su barikadama, ali i sporadičnom pucnjavom, Srećom, bez nekih velikih posledica. Sve to pomerilo je odluku Prištine o tablicama i ličnim dokumentima i praktično odložilo krizu za mesec dana. O svemu šta je bilo i šta bi moglo da bude u emisiji "Među nama" govorile su Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije i Tatjana Lazarević urednica portala KoSSev.

Lazarević je rekal da je situacija nakon sinoćnjih dešavanja veoma napeta s tim što su tenzije spasle, ali ne u potpunosti, i to u dva navrata.

„Situacija je napeta ali manje u odnosu na vrlo kritičan trenutak kakav je bio juče u predvečernjim satima, naročito u večernjim, do sastanka američkog ambasadora sa Kurtijem i obraćanja predsednika Vučića u Beogradu, do tada situacija je bila veoma kritična. Ali dva su momenta koja su donekle i za sada, relaksirale situaciju.

To je trenutak kada je kosovska vlada saopštila sinoć da odlaže odluku za narednih mesec dana, podsetila je ona, i drugi trenutak je današnje povlačenje barikada.

On se ogradila i naglasila da je „situacija veoma napeta sa potencijalom za brzu eskalaciju s jedne strane i istovremeno sa druge strane sa nedostatkom detaljnih i transparentnih informacija šta se dešava u Prištini. Beogradu i Briselu i EU, odnosno u kancelariji Miroslava Lajčaka“.

Zamoljena da pojasni o kakvom se dokumentu radi, a koji dočekuje građane na samom administativnom prelazu iako su barikade uklonjene, Lazarević je rekla da postoji dihotomija informacija koje stižu iz Prištine, a koje se razlikuju od načina na koji je kosovska vlada komunicirala sa javnošću prethodnog meseca.

Ona je podsetila da je juče ujutru zasedao Savet za nacionalnu bezbednost u Prištini nakon čega je Aljbin Kurti saopštio da će se odluka o ličnim kartama i tablicama planirano sprovesti i praktično potvrdio da tu neće biti nikakvih incidenata.

Kurti je nakon razgovora sa američkim ambasadorom rekoa da se ne radi ni o kakvom odlaganju već o predahu primene odluke isključivo ukoliko se do  1. avgusta uklone sve srpske barikade.

Na pitanje koliko je jučerašnja situacija zaista bila rizična Trajković je rekla da sve ono što se dešavalo na severu Kosova je vrlo opasna situacija.

„Ono što je realnost jeste da mi imamo premijera Kosova koji, radi dobrobiti svih građana, treba da ih obavesti pre svega sa svim odluka koje priprema, posebno za Srbe na severu Kosova, s obzirom da već duže vremena Srbi na Kosovu žive u dva sistema. Srbi južno od Ibra su se integrisali, a Srbi sa severa još uvek nisu završili proces potpune integracije“, ukazala je ona.

„Gospodin Kurti apsolutno ne informiše građane srpske nacionalnosti, za koje kaže da im je premijer, šta im pripređuje i da unapred razgovara sa njima, da im ponudi dokumenta, da ih obavesti da li je to dogovoreno sa Vučićem. Ne, on im se obrati jednom recenicom na srpskom, a nas više interesuje sadržaj te poruke nego jezik na kome će se obratiti“, naglasila je Trajković.

Celokupno gostovanje Rade Trajković i Tatajane Lazarević u emisiji „Među nama“:

 

 

 

 

 

Komentari

Svi komentari (0)