Tiodorović: Treću dozu da prime i oni koji imaju dobar imunitet

Emisije 28. jul. 202122:16
Podeli:
Krizni stab odluka Branislav Tiodorovic
Branislav Tiodorović Foto:Nova S

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je Krizni štab doneo odluku da za one osobe koje imaju pad imuniteta, odnosno bolesti malignog karaktera, bolesti krvi ili idu na hemodijalizu, njihov izabrani lekar treba da proceni da li će da prime treću dozu vakcine.

On je napomenuo da preporuka važi za sedam-osam bolesti.

„To je jedan prelazni period a ubrzo, kada dobijemo jasne studije zasnovane na ispitivanjima, donećemo i odluku koja će biti šireg karaktera“, rekao je on u emisiji „Među nama“ nakon današnje sednice Kriznog štaba.

U svakom slučaju, dodao je on, nije neophodno da treću dozu primi svako, pa čak i oni koji imaju dobar imunitet.

Upitan kakav je stav zauzet o kombinovanju dve vakcine, Tiodorović je rekao da postoji preporuka za sada da to budu RNK vakcine, tipa Fajzer ili Moderna.

„Možemo se naći u situaciji da dobijemo dobar odgovor prilikom kombinovanja sa nekim drugim vakcinama koje smo već primili, ali to je još na ispitivanjanjima i treba da budemo strpljivi, da budemo sigurni da će kod osetljivih delova populacije imati dobar odgovor“, naglasio je on.

Kada je reč o obavezoj vakcinaciji, Tiodorović je reka da na Kriznom štabu još uvek govore samo o preporučenoj vakcinaciji.

„Tu smo postigli oko 50 odsto vakcinisane populacije, ali je to još uvek nedovoljno“, rekao je on.

Prema njegovim rečima,  obavezna vakcinacija će se razmatrati samo u slučajevima da se pogorša epidemiološka situaicja, da li će ona biti za zdravstvene, prosvetne radnike ili decu o tome će tek biti reči.

Kada je reč o motivaciji vakcinacije kod studenata, Tiodorović je rekao da ona ne može biti ejdnaka kao kod starijih jer oni misle prvenstveno o zdravlju, a mladi o tome kako će putovati.

O čemu je još govorio Branislav Tiodorović možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar