Tiodorović: Ne možemo da kažemo indijskog soja nema god nas

Emisije 10. jun. 202123:28
Podeli:
Branislav Tiodorovic Medju nama
Branislav Tiodorović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ne možemo da kažemo da indijskog soja koronavirusa sigurno nema u Srbiji, jer ako ga ima u Sloveniji, Hrvatskoj, Severnoj Makedonije pa da li je moguće da ga nema kod nas, rekao je u emisiji "Među nama" epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, ističući da ne treba praviti paniku, već se ponašati odgovorno i primenjivati mere - nošsiti maske, držati fizičko odstojanje i dezinfikovati se i naravno pratiti situaciju oko vas.

Napomoinjujući da je reč o dvostrukom mutantu, Tiodorović je objasnio da se radi o tipu ili soju virusa koji je pretrpeo određene promene na dva mesta.

Upitan da li je njegova klinička slika teža od onog originalnog od prethodne godine, on je rekao da u referentnim medicinskim časopisima prate šta se dešava sa virusima – engleskim, brazilskim, južnoafričkim ili ovim najnovijim delta virusom i da oni imaju mnogo mutacija, ali da se izdvajaju ovi koji imaju karakteristike da se brže ili lakše prenose.

„Problem je u tome što on preživljava kada se nađe u ljudskom organizmu. Ako postoji zaražena osoba, ako nam neko donese taj indijski soj virusa onda postoji opasnost da se neko zarazi ko je dotle bio zdrav“, naveo je Tiodorović.

Upitan da objasni zašto se ljudima koji su preležali koronu ne priznaje otpusna lista iz bolnice kao potvrda da su imali koronavirus, ukoliko žele da putuju, on je objasnio da mora postojati laboratorijska potvrda preležanog virusa, a to znači da je antigenskim testovima utvrđeno da ta osoba ima odgovor na bolest koju je preležala i da se propisana pravila moraju poštovati.

Tiodorović je dodao da još uvek nismo prešli 50 odsto vakcinisanih stanovnika, osim u Beogradu i još 15 – tak gradova.

„Nema proglašenja pobede nad koronom dok SZO to ne objavi, jer mora da prođe period duple inkubacije od 28 dana, a moramo biti svesni da se to neće desiti za godinu dana“, rekao je Tiodorović.

O čemu je još govorio Branislav Tiodorović pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar