Među nama: Karađorđevići 20 godina u Srbiji

Emisije 27. feb. 202100:04 > 00:53
Podeli:
Foto: NOVA S

Na današnji dan pre tačno dve decenije porodici Karađorđević vraćeno je pravo na državljanstvo i povratka imovine. O temi u kakvom su statusu potomci poslednjeg jugoslovneskog kralja dvadeset godina kasnije i gde je njihovo mesto u Srbiji između istorije i politike su u emisiji "Među nama" govorili član Krunskog saveta Predrag Marković i direktor Instituta za noviju istoriju Mile Bjelajac.

„Srbija ima kraljevsku porodicu vekovima, kako što je to govorio svaki patrijarh. Na današnji dan je tačno dvadeset godina od kako je poništen akt o konfiskaciji imovine i oduzimanju državljanstav porodici Karađorđević. Prestolonaslednik Aleksandar sa svojomo porodicom živi u Srbiji, ali kao podstanar“, rekao je Predrag Marković.

Gde je sada naša kraljevska porodica između politike i svih dešavanja u poslednjih 20 godina?

„Neke okolnosi su se promenile, naša zelja nije izuzetak. Razlika je ipak u tome što u našem slučaju civilizacijski nije postupljeno do kraja. Evidentno je bilo da je javno mnjenje bilo podeljeno, a moje mišljenje je da nismo prevladali posledice Drugo svetskog rata na nivou istorijske svesti na našim prostorima“, rekao je Mile Bjelac.

Komentari

Vaš komentar