Ima da izgleda da se po pitanju Kosova ne dešava ništa i da nije u fokusu, na terenu je drugačije. Vest da je stanica kosovske policije na severu pojačana sa još 74 policajca od kojih su 45 Srbi, koju je Kossev objavio, prati i vest o njihovom konstantnom zastrašivanju.

Oglasile su se zapadne diplomate ali ne i Beograd. Gošće sinoćnjeg Dnevnika na TV Nova bila je Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, koja je pokušala da objasni kako se ova vest razume. Da li se to Srbi policajci vraćaju u institucije koje su napustili ili ne.

– Ova grupa mladih Srba, koje ste vi pomenuli, broji 45 od njih 74 kako se to iz Prištine podvodi pod manjinske zajednice, to nisu stari pripadnici, mi imamo podatak poslednji da je 547 Srba napustilo kosovksu policiju, a taj podatak nedavno je izneo kosovski premijer Aljbin Kurti u jednom trijumfalističkom tonu odgovarajući na vrlo oštre optužbe opozicije pre par nedelja u Skupštini Kosova. On se tada hvaleći se rezultatima kazao da je 547 Srba napustilo kosovsku policiju ali da se zato na severu nalazi 800 policajaca, od kojih ima i onih koji nisu nealbanci. Dakle, ova nova grupa, radi se o novim kadetima, od onog trenutka kada je ovih 547 Srba svojevoljno, kako se to formalno podvodi, napustilo kosovsku policiju, prema administrativnom upustsvu koje postoji u okviru kosovske policije oni ne mogu da se vrate, tako predviđa procedura, ako se radi o svojevoljnom napuštanju. U međuvremenu raspisivano je nekoliko konkursa, poslednji konkurs za prijem novih policajaca na čitavoj teritoriji Kosova rok za prijavu istekao je juče ili preključe, nemamo podatke koliko se ljudi u tom poslednjem krugu prijavilo, ali u jednom i drugom imamo sada taj zvanični podatak da je 45 mladih Srba samo u Severnoj Mitrovici – rekla je Lazarević i pokušala da pojasni ko zastrašuje te nove policajce.

Urednica Kosseva je istakla da postoji jedna negativna antagonistična kampanje preko društvenih mreža koja trenutno odgovora onome što se zatiče na terenu severnog dela Kosovske Mitrovice.

– Sve ovo govorim uz ogradu, ne znamo šta će novi dani doneti, ali kada razgovaram sa sugrđanima ne deluje da u jednom opštem raspoloženju neko baš njih zastrašuje, naprotiv ono što se iskristalisalo mesecima unazad jeste da čak i krugovi bliski Srpskoj listi i politici predsednika Aleksandra Vučića javno kažu da je učinjena najveća moguća greška izlaska Srba iz kosovske policije i sudija, ali pre svega policajaca koji su istureni pre svega zbog onoga što se na terenu dešava. Na terenu se dešava da krstare redovne policijske jedinice kosovske policije, zna se već dosta toga kada je u pitanju njihovo ponašanje, prisustvo specijalnih jedinica kosovske policije, bez obzira što se naglašava da se njihov broj za 25 odsto smanjio u samim opštinskim zgradama, svakako su na severu i dalje tu, šta više ima se utisak da se oni i dalje utvrđuju i da se šire. Na terenu ne deluje da iko te nove policajce zastrašuje, ali sve je pokrenuto u trenutku kada smo objavili vest da je zapravo policijska stanica u severnom delu Kosovske Mitrovice dobila 45 mladih Srba, od toga trenutka kreće jedan vrlo opasan tekst, ali nešto što je već viđeno, gde se objavljuju fotografije petoro mladih policajaca i policajki Srba sa imenima i prezimenima i sa opisima da se radi zapravo o izdajicama, koristeći reči Petrovića Njegoša iz Gorskog vjenca – rekla je Lazarević.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Novi lažni vikend rat preko leđa naroda: Šta se dešava sa kamionima sa srpskim tablicama koijma je zabranjen ulaz na Kosovo?