Da li ste znali da je danas Međunarodni dan čokolade, jedne od naših najomiljenijih poslastica i dan danas doživljava nove ukuse i varijante. Upravo ovim povodom Nikola Pavlović, reporter jutarnjeg programa "Probudi se" se jutro uputio u jednu radionicu čokolade. On nam prenosi kako izgleda proces proizvodnje ovih poslastica.
A kako se dolazi do pravljenja svih ovih ukusa i varijanti i koji ukus je najneobičniji za TV Nova govori Maja Đuričić, majstor za čokoladu
Bez obzira da li više volite svoju tamnu, mlečnu ili belu čokoladu, sa ili bez orašastih plodova, jedva da postoji neko ko može da odoli njenom ukusu.
Iako nikome nije potreban izgovor da uživa u čokoladi, danas je savršen dan da se prepustite svojoj omiljenoj čokoladnoj poslastici bez ikakve krivice.
Pošto je čokolada toliko voljena širom sveta, ne može postojati samo jedan datum za njenu proslavu. Postoji Međunarodni dan čokolade 13. septembra, Svetski dan čokolade 7. jula i dva Nacionalna dana čokolade 28. oktobra i 28. decembra.
Iako je poreklo ovog praznika nejasno, Nacionalna asocijacija konditora obeležava Međunarodni dan čokolade 18. septembra. Ovaj dan se poklapa i sa rođendanom osnivača kompanije Hershei Chocolate Compani, Miltona S. Hersheia.
Nacionalno udruženje konditora je američka organizacija koja promoviše upotrebu čokolade, mente, žvakaće gume i drugih stvari u konditorskoj industriji.
Čokolada potiče od zrna drveta Theobroma Cacao, koje raste u Centralnoj Americi, Meksiku i severu Južne Amerike.
Uzgajao se hiljadama godina, a seme kakaa se koristilo i konzumiralo još od 1100. godine pre nove ere i igralo je veliku ulogu u kulturama Asteka i Maja. Asteci su mleli i pili čokoladna zrna bez šećera i verovali su da je kakao dar bogova.
Kakao zrna su prvi put doneta iz Amerike u Evropu oko 1550. godine, gde su kombinovana sa mlekom i šećerom da bi se napravio veoma popularan čokoladni napitak, prenosi calendar.com.
Godine 1780. Sjedinjene Države su izgradile svoju prvu fabriku za proizvodnju i distribuciju novog čokoladnog pića. Međutim, tek 1842. godine kompanija Cadburi u Engleskoj počinje da proizvodi čokoladice.
Mlečna čokolada je izmišljena u Švajcarskoj 1875. Ovo je inspirisalo mladog Miltona S. Hersheia da proizvodi i prodaje svoje mlečne čokolade. Tako je osnovana Hershei’s Chocolate Company, a prvi Hershei milk bar proizveden je 1900. Čuveni Hershei’s Kiss je izmišljen 1907. godine.
Od tada je proizvodnja čokolade konstantno evoluirala, a danas imamo stotine različitih bombona, i sve vrste čokoladica sa različitim filovima, gurmanske čokolade, bombona, čokoladnih tartufa i tako dalje. Mogućnosti onoga što možete napraviti sa čokoladom su takođe beskrajne. Kreće se od kolača i kolačića do pjena, kolačića, kolačića, mlečnih šejkova i sladoleda.
Prilog pogledajte na početku ove vesti.
BONUS VIDEO: Svetski dan čokolade: Skoro milijardu ljudi dnevno konzumira ovu poslasticu