Filip Švarm/Foto: Nova S

"Očigledno je da ni Srbija, ni Kosovo nemaju pravu moć odlučivanja, oni nisu samostalni. Ovde je priča ko će prvi izgubiti živce i ko će iz ovoga izaći kao veliki pobednik, koji je onog drugog ponizio", rekao je u emisiji "Među nama" glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm komentarišući najnoviju situaciju na severu Kosova. Ima osećaj, kako kaže, da je čitava ova kriza u velikoj meri "neko lično odmeravanje Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija kako svako od njih pred svojom publikom pokušava da pokaže kako je genijalni diplomata, čovek koji rešava problem koji niko nije mogao rešiti". 

Upitan da li ga iznenađuje informacija da je Vučić zamolio Srbe sa severa Kosova da uklone barikade, Švarm je rekao da ga to ne iznenađuje i da je bilo očekivano da se to dogodi pre Nove godine.

„Sa jedne strane mislim da Vučić i Kurti nisu igrali šah nego poker, da su podizali uloge do trenutka kada niko nije mogao da dobije partiju bez nekih reperkusija. U tom trenutku je došlo do pregovora koji su vođeni sve vreme, odnosno srpski bivši policajci koji su bili uhapšeni očigledno će biti oslobođeni, to je zahtev ljudi koji su podigli barikade, s druge strane barikade će biti uklonjene, na neki način imamo vin – vin situaciju“, rekao je on.

Na pitanje da li su ovo „iz tišine“ odigrali predstavnici EU i SAD, jer je danas bilo vidno povlačenje sa prištinske strane puštanjem na slobodu dvojice Srba iz pritvora,  Švarm je ubeđen da je čitavo vreme trajala ta tajna diplomatija.

„Ta diplomatija je dosta moćna kada je reč o Srbiji, nalazimo se u jednom NATO okruženju i nismo uveli sankcije Rusiji. Srbiji Zapad može da pripreti ali to nije ništa koliko Zapad može da pripreti Kurtiju. Ne treba zaboraviti da je Kurtija suprotstavljanje Americi već jednom koštalo premijerskog položaja i da on nije u prilici da to još jednom radi ,da testira dobru volju SAD“, naveo je Švarm.

Očigledno, kako dodaje, između realizacije onoga obećanog Kosova i onoga što se desilo postoji raskorak.

„Za Kurtija je ovo pravi trenutak da doda gas, ali je očigledno da je dao prejaki gas i sada proba da se povuče“, dodao je Švarm.

Pogledajte celokupno gostovanje Filipa Švarma u emisiji „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar