Foto: Nova S

Od trenutka kada je Zdravko Ponoš pomenut kao kandidat na predsedničkim izborima, u režimskim medijima se detaljno analizira i njegov lik i delo dok je bio načelnik generalštaba vojske Srbije ali i pitanje: Kakva je vojska bila tada? O tome su večeras za emisiju "Među nama" govorili bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac i vojni analitičar Aleksandar Radić.

„Ja bih bio veliki lažov ako bih rekao da vojska danas nije bolje opremljena nego pre 2012. godine. Naprosto je logično da se za ovih 10 godina vojska bolje opremi“, odgovara Šutanovac na pitanje da prokomntariše često ponavljane tvrdnje da su stanje i opremljenost vojske bolji nego ikada u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

On naglašava da je danas jako teško doći do istine i promovisati ono što je istina.

Prema rečima analitičara Aleksandra Radića, suština je da danas postoje sistemski problemi sa popunjavanjem jedinica vojske Srbije i da je zainterosavost za služenje vojnog roka na mnogo nižem nivou nego pre desetak godina.

„To je ono što je kontradiktorno u svemu što čujemo, svim porukama koje kažu da ništa nije valjalo kada su tu bili oni drugi pre 2012. godine. Ali ljudi, kako? Organizacija vojske vam je ostala ista – samo sada ne možete da je popunite jer je taj model vojske bio optimalizovan u skladu sa sistemom obaveznog vojnog roka“, kaže Radić i ističe da se od promene vlasti 2012. godine samo priča o formiranju novih bataljona, iako je ljudi sve manje.

On dodaje da mi nemamo zvaničnu statistiku brojnog stanja vojske zbog toga što se ta statistika krije od srpskog naroda, što niko u Evropi ne radi.

„Tokom prvih 6 godina aktuelne vlasti, vojska Srbije je smanjena za 11 odsto. U ratu kada neka jedinica izgubi 10 odsto, ona se raspala“, kazao je vojni analitičar u večerašnjem gostovanju u emisiji „Među nama“.

Cele gostovanje možete pogledati ovde:

Bonus video: Srpska oklopna vozila u blizini administrativnih prelaza sa Kosovom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare