U svojih sedamdeset godina Desimir Petrović iz zaseoka Prnjavor iz sela Bosuta kod Aranđelovca ne može više da podnese pritisak lošeg državnog sistema. Ma koliko god on želi da privređuje sa godinama to postaje sve teže. Seljaka se svi sete samo kada se broje glasovi ili kada trebaju da se daju glasovi, požalio se ovaj šumadijski domaćin.

– Seljaku je teško da živi u ovo vreme, kod ove birokratske vlasti. Seljak je iznosio ovu krizu, iznosio je i iznosiće dalje – kaže Petrović za jutarnji program „Probudi se“.

On na sređivanje puta do svog imanja čeka godinama. Život je pretežak kada se ne priklanjaš vlasti tvrdi ovaj poljoprivrednik.

– Moraš da im se povinuješ da bi dobio nešto. Bio sam u stranci i neću da budem više nikad, ni pod razno više u njihovoj stranci. Tamo prosperiraju samo lažovi, kaišari i lopovi, tamo pošten čovek ne može da prosperira, nema šanse. Ja ne mogu jedno da radim, drugo da pričam, treće da mislim, nisam tako vaspitan – kaže Petrović koji još poziva građane na generalni štrajk u opštini Aranđelovac.

– Da ne odustajemo dok ne rešimo probleme. Bili smo 500 godina pod Turcima a pod ovima smo deset godina i oni nas ucenjuju, ponižavaju i šikaniraju, više nam je dosta toga – kaže Petrović koji muku muči sa putem do svog imanja.

– Kombajn neće da mi dođe, čovek ne može da prođe do mene, krši granje ovde na putu, kaže mi „nemoj više da me zoveš“. A šta da radim ja? Čime da se bavim? Imam tu deset hektara zemlje i plaćam sve poreze i doprinose za ovu godinu. Državi sve plaćam u rekordnom roku i samo hoću da mi se omogući da mogu da dođem do svoje kuće – kaže Petrović.

Od obećanja da će put biti proširen i sređen ostale su vrzine, rupe i brazde. Desimir se više puta obraćao lokalnoj samoupravi, ministarstvu i komunalnom preduzeću JKP „Zelenilo“ ali zaseok Prnjavor aranđelovačkog sela Bosutra svi ignorišu.

– Ovako je samo Tito radio posle rata, isto je češljao i otimao naprednim domaćinima, satanizovao ih i pomagao neradnike. Ovi isto tako danas rade – zaključuje Petrović.

Nadležni su zaboravili i na presudu iz 1929. godine objašnjava domaćin Desimir a njom se nalaže briga i održavnje puta u selu Bosuta. Dok srpski seljak mora da služi i povinuje se prirodi, pleća mu uvek stradaju pod pritiskom skoro svake vlasti.

BONUS VIDEO: Zovu vas brojevi iz Afrike_ Zašto se nikako ne treba javljati, niti uzvraćati pozive

 

Komentari

Svi komentari (0)