Stojković: Koliko je pouzdan srpski kovid test iz pljuvačke

Emisije 10. jun. 202107:50 > 11:40
Podeli:
Oliver Stojković

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je korišćenje testa na korona virus iz pljuvačke. Testovi će biti dostupni u apotekama. Na pitanje šta oni otkrivaju, da li će skratiti trajanje pandemije korona virusa i koliko su, zapravo, pouzdani za "Probudi se" je govorio profesor na Medicinskom fakultetu doktor Oliver Stojković.

„Praktično od početka pandemije, pored nazofaringealnog brisa veliki broj proizvođača pokušavao je da napravi testove koji bi kao uzorak koristili pljuvačku. Ona je lakše dostupn, manje invazivna. Sad imamo virusne testove kao što su PCR i antigenski test i ovi imunološki testovi kakav je ja verujem ovaj niški koji kao uzorak koristi uzorak pljuvačke“, rekao je Stojković.

Kad je reč o pouzdanosti, Stojković kaže:

„Test proizveden u Nišu odnosi se na analiziranje imunoglobulina A – IGA antitela. On se u odnosu na IGG javlja mnogo ranije, oko 30 posto ljudi u prvih sedam dana od početka simptoma, a ne od zaražavanja pozitivno je na IGA antitela. Za razliku od tog nalaza svega 17 odsto je pozitivo na IGG nalazu. U tom smislu ovaj test jeste duplo senzitivniji. Moram da naglasim da ovo nije test na prisustvo virusa. Ovo je test koji utvrđuje našu reakciju na infekciju“, ističe Stojković.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar