Stoiljković i Grbović: Dijalog je bio neuspešan, ali ne treba previše kukati

Emisije 23. sep. 202121:49
Podeli:
Šta posle? - gosti Zoran Stoiljković I Pavle Grbović
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Da li su pregovori sa evroparlamentarcima fijasko, za koga su neuspešni, a ko ih smatra solidnim? Izbori na svim nivoima ipak su najavljeni u Srbiji, najverovatnije za april, i sada koje opcije ostaju - da li je bojkot i dalje opcija, da li je to izlazak na izbore ili ulica. O tome u emisiji "Među nama" govore profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stoiljković i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Upitan kako danas gleda na situaciju, nakon što je PSG napustio dijalog sa evropalamentarcima sa još nekoliko stranaka i nakon što je Vladimir BIlčik rekao da druge predloge neće davati, Grbović je rekao da je nažalost najveći kvalitet tog procesa što se on konačno završio.

„Mislim da je dobro za nas što neće biti novih predloga, što neće biti novih rundi jer se i do sada pokazalo da realno nismo uspeli ništa konstruktivno tamo da uradimo, i ovog puta apsolutno bez krivice opozicije. Mi smo bili maksimalno konstruktuivni, do granice samopoštovanja. Neopravdano se kasnilo sa početkom dijaloga, mesecima, mogli smo preko zoom-a da se sastanemo, to se nije desilo. Mi smo i taj momenat sačekali. Uputili smo jednu platformu, drugu, treću, mi smo odustali od nekih naših zahteva“, rekao je lider PSG-a.

On je podsetio da je opozicija predlog evroparlamentaraca dobila ne 1. kako su obećali, nego tek 7. septembra uveče, nakon što su predstavnici EP sadržinu dokumenta usaglašavali ne samo sa Ivicom Dačićem, već i sa Dejanom Đurđevićem, direktnim predstavnikom SNS.

Dodao je da su i preko toga prešli i uputili svoj predlog sporazuma da bi došli na poslednju rundu dijaloga „gde Vladimir Orlić (SNS), osim serije uvreda upućenih na naš račun, odbije dokument koji su sami napisali“.

„Zaključak je da je taj proces prosto bio neuspešan, ali da nema potrebe da zbog toga budemo depresivni, nema potrebe da padamo u neku vrstu apatije. Jednostavno, shvatili smo da vlast neće uraditi apsolutno ništa što bi moglo da je ugrozi, jer ne radi se ovde samo o opstanku na vlasti, radi se u njihovom slučaju o opstanku na slobodi“, istakao je Grbović.

Predstavnici EP, prema njegovom mišljenju, nisu uradili svoj posao na način na koji je opozicija očekivala, ali stanje je takvo kakvo jeste i ne treba zbog toga previše da kukamo.

Prema mišljenju profesora Stoiljkovića sve ovo je za njega bilo očekivano.

„Prosto je ovo bila iznuđena varijanta. Vlast nije dobila ono što je očekivala prethodnim izborima i prethodni bojkot je relativno uspeo, vlast nije dobila nadpolovičnu izlaznost i nije dobila ovim spuštanjem cenzusa na tri odsto koliko toliko šarenoliki parlament, sa nekakvom opozicijom. I to je onda bio razlog da se ide na ponovne izbore. Onda ste od vlasti dobili samo ono što je ona bila spremna da prihvati, odnosno  da bez ikakvog rizika dobije veću izlaznost“, objasnio je on.

Smatra da sada ima nekoliko opcija.

„Po meni bojkot po drugi put, bez velikih razlika i u poslednjem trenutku, poslednjih mesec dana kada gotovo svi građani shvate da je to izbor bez izbora, je neučinkovit. Sa druge strane, energije velike za masovne proteste sada nema i pre se treba opredeliti za to da postanete vidljivi građanima, iskoristiti sve šanse da se prezentujete kroz termine koje ćete dobiti za predstavljanje i onda videti kako sa malim pobedama i temama kojima ljudima nešto znače, pokazati da ste drugačiji i da ste bolji“, naveo je Stoiljković.

O čemu su još govorili Zoran Stoiljković i Pavle Grbović u emisiji „Među nama“ pogledajte u video prilogu:

 

Komentari

Vaš komentar