Stefanović: U Srbiji nema odgovornosti za pokušaj ubistva

Podeli:
Borko Stefanović
Borko Stefanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Apelacioni sud u Kragujevcu je usvojio žalbu okrivljenih, Miloša Šaponjića, Marka Živkovića i Danijela Gmijovića i ukinuo presudu Višeg suda u Kruševcu od 17. septembra 2020. godine, kojom su oni bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog napada na zamenika predsednika Stranke slobode i pravde, Borka Stefanovića. Komentarišući tu odluku, Stefanović je jutros u emisiji “Probudi se” istakao da je reč o nameri da se napadači izvuku i da ne odgovaraju za, kako kaže, pokušaj ubistva.

“Apelacioni sud je iz proceduralnih razloga vratio čitav proces na početak. Sud je oborio prvostepenu presudu kojom su oni osuđeni na kazne zatvora od tri i po do četri godine zbog, kako mi tvrdimo, pokušaja našeg ubistva. Tužilaštvo je od početka insistiralo na tome da je reč o izazivanju nereda na javnim priredbama, a mi smo tražili da se napad na nas okarakteriše kao pokušaj ubistva, da se utvrdi ko su nalogodavci i organizatori tog napada na nas u Kruševcu. Tužilaštvo se, naravno, oglušilo na sve to”, ističe Stefanović.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, Apelacioni sud je svojom odlukom postao “deo odugovlačenja”, odnosno pokušaja da se napadači, koji su bliski režimu, izvuku.

“Ovo je još jedno ruganje pravdi u Srbiji i dokaz maltretiranja žrtava pokušaja ubistva. Ovo je samo jedan veliki korak unazad i poruka svima u Srbiji da će teško neko odgovarati, ukoliko vam razbije glavu ili pokuša da vas ubije”, poručio je Stefanović.

Podsetimo, u septembru prošle godine je Viši sud u Kruševcu doneo presudu za slučaj nanošenja teških telesnih povreda Borku Stefanović i Bobanu Jovanoviću i napada na policajca Dejana Palibrka. 

Miloš Šaponjić je za nasilničko ponašanje na javnom skupu, odnosno nanošenja teških telesnih povreda, osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 4 godine, kao i osam meseci zatvora zbog napada na službeno lice. Njemu je određena jedinstvena kazna u trajanju od 4 godine. Danijel Gmijović i Marko Živković su za nanošenje teških telesnih povreda osuđeni na po 3,5 godine.

Napad na Stefanovića dogodio se 23. novembra 2018. godine ispred Mesne zajednice Rasadnik u Kruševcu, gde je on učestvovao na političkoj tribini Levice Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar