Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu polako počinje da dobija svoju formu. Po završetku radova biće visok 23 metra i težak 68 tona. Ekipa emisije "Među nama" proveravala je kako se ovaj spomenik uklapa u sadašnji ambijent ovog dela grada

Po svemu sudeći, Beograd je dobio novu atrakciju. Uklapa li se ovaj spomenik u ambijent Savskog trga?

Foto: NOVA S

Prema mišljenju velikog dela stručne javnosti i mnogih Beograđana, 23 metara visoki spomenik vladaru, koji polako počinje da dobija svoju formu ne uklapa se u ambijent ovog dela grada.

„Potpuni promašaj. Zbog čega to mislite? Ako pogledamo čitav ambijent, veličinu spomenika, zgradu iza koja je podignuta 1884, nesklad. Samo osoba skromnog znanja i još skromnije pameti je mogla da napravi ovako nešto“, mišljenje je jednog od anketiranih građana.

Konzervator i istoričar umetnosti Dejan Radovanović smatra da ovaj spomenik neće drastično izmeniti izgled ovog dela grada i sa razlogom podseća da je, sada već, bivša Železnička stanica izgrađena 1884. godine.

Foto: NOVA S

„Znate šta će da izmeni? Izmeniće to što će da sakrije činjenicu da je prva velika faktička veza Srbije sa Evropom napravljena 1884. „, rekao je on, ukazujući da spomenik neće izmeniti izgled oko bivše Železničke.

„Taj izgled je bitno izmenjen onim rušenjem, kriminalom, građenjem Beograda na vodi, potpuno strašnim zidanjem skalamerija koje menjaju vizure Beograda. Ne spuštaju oni nas na Savu, oni spuštaju Beograd zauvek”, ističe Radovanović.

On ne osporava da Stefan Nemanja zaslužuje spomenik u Beogradu, ali problem vidi u veličini ovog spomenika.

„Zašto bi se jednom svetitelju koji ima svoje ime i lik, pravilo to čudo? Samo zbog toga što treba neki sitni, bedni, novopostavljeni članovi Udruženja književnika, novopostavljeni doktori sakrili se iza njega. To je strašno”, kaže Radovanović.

Na konkursu za podizanje ovog spomenika pobedila je ideja ruskog vajara Rukavišnjikova. Takođe, ni dalje nije poznata cena, kao ni podatak iz koje kasa će se uzeti novac za novu atrakciju Beograda.

Ceo prilog novinara Nemanje Vidića u emisiji „Među nama“ možete pogledati ovde:

Komentari

Svi komentari (0)