Prilog, Šta za tužilaštvo nije korupcija: Od Vulina do Malog, tetka iz Kanade, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Da li ćemo dočekati da zbog korupcije odgovara neko veliko i uticajno ime na našoj političkoj sceni? Sva istraživanja, moguća krivica i afere pojedinih aktuelnih ministara, u tom kontekstu, do sada su sklanjana u stranu. Za to vreme, iz Tužilaštva za organizovani kriminal poručuju da sve to baš i nije tako i da i pored očiglednog ignorisanja nekih velikih afera, imaju čime da se pohvale.

Autor priloga: Filip Vidojević

Šta to beše visoka i teška korupcija? Tužilaštvo za organizovani kriminal objavilo je da zbog tih krivičnih dela, trenutno vodi postupke protiv više od 50 bivših i sadašnjih javnih funkcionera. Tu su sudije, direktori javnih preduzeća, državni sekretari, pomoćnici ministara i neki bivši ministri. Ali ne i sadašnji.

„Svaki slučaj koji smo mi objavili nažalost nijedan nije izazvao reakciju institucija“, kaže Milica Vojinović iz KRIK-a.

Jedan od njih je svakako afera „Tetka iz Kanade“ i to u liku Aleksandra Vulina. Prema zvaničnoj verziji, supruga ministra odbrane je pozajmila od svoje tetke 205.000 evra za kupovinu stana, a u priču se uključila i Agencija za borbu protiv korupcije.

„On nije umeo da objasni odakle mu taj novac i to je agencija prosledila slučaj Tužilaštvu jer je smatrala da je to nesto sto bi tuzilac trebalo da proveri, procesuira. Tužilaštvo tu čak nije ni saslušalo Vulina“, dodaje Vojinović.

Tu je i ministar finansija i ponovo priča o vlasništvu nad nekretninama – u njegovom slučaju preko 20 nekretnina u Bugarskoj. Taj slučaj bio je isprva zanimljiv Upravi za sprečavanje pranja novca.

„On je praktično bio osumnjičen u jednom trenutku da je kroz te of šor kompanije preko kojih je kupovao stanove zapravo prao novac. Tužilaštvo je to obustavilo kao i u slucaju Vulina i na kraju je ministar napredovao i postao šef odnosno nadređen onim ljudima u toj upravi koja je deo ministarstva koja ga je istraživala“, isitče novinarka KRIK-a.

„To klupko ako jednom počne da se odmotava vrlo će daleko i na mnogo različitih mesta i mnogo različitih adresa da dođe“, smatra Branko Čečen iz CINS-a.

Za optužbe na račun trećeg aktuelnog ministra, Zlatibora Lončara nije se interesovao niko i sve je ostalo na novinarskim istraživanjima. Njegove potencijalne veze i korist od članova Zemunskog klana, pod pritiskom fotografija, opravdani su lekarskim pozivom i lečenjem oca Dušana Spasojevića Šiptara.

„Mi moramo da izgradimo potpuno novo Tužilaštvo, potpuno novu policiju, koja će biti i zakonski i finansijski zaštićen od političkog uticaja, ali i naučene da funkcionišu bez toga i da same ne budu korumpirane. Imamo pojedine tužioce koji čitav niz slučajeva veoma čudno rešavaju, stalno u korist državnih funkcionera“, ocenio je Čečen.

I da se vratimo na početnu statistiku Tužilaštva za organizovani kriminal: Uz konstataciju da je tokom 2020. godine osuđeno deset javnih funkcionera, navodi se da se konkretnim primerima opovrgavaju nedavne tvrdnje predsednika Višeg suda u Beogradu, Aleksandra Stepanovića, da pred tim sudom nema nijednog slučaja visoke korupcije.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram