Srednji vek u 21. stoleću!

Emisije 26. okt. 202123:48
Podeli:
Srednji vek u 21. stoleću!
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Kako izgleda život bez vode najbolje znaju meštani sela Bresnica, Bečanj i Tavnik u čačanskom kraju. Oni više od 30 godina vodu za stoku i domaćinstva dopremaju sa Bresničke reke cisternama, dva do tri puta dnevno. Da apsurd bude veći, ova sela nalaze se na samo šest kilometara od Gružanskog jezera odakle se Kragujevac snabdeva vodom.

Reporter: Nebojša Jovanović

Nema domaćinstva u Bresnici i Bečnju koje nema cisternu za vodu. To je u ovim selima uslov za život.

„Svaki dan odavde vučem dve do tri cisterne za stoku i tolaet. Bila je i prošla vlast i pretprošla, i ova sadašnja. Svi kad trebaju glasovi ete ih – voda stiže u Bresnicu. Čim se završi glasanje doviđenja, nema nigde nikoga. Bog neka nam je upomoć i ovaj vir“ kaže vremešni Raćo Vidojević.

Bresnica je teritorijalno jedno od najvećih sela u Srbiji. Nalazi se na tromeđi Čačka, Kraljeva i Kragujevca. Međutim, broj stanovnika se konstatuje smanjuje jer su retki mladi koji žele da ostanu u selu bez vode.

„Teško je. Da nije ovog vira ne znam šta bi uradili. Letos je skoro bio presušio pa smo se uplašili. Mučimo se, vučemo odavde i leti i zimi. Odavde se kupamo, pojimo stoku. Teško je. Obećavali su sve i svašta, ali od toga nema ništa. Obećavaju, samo obećavaju“ konstatuje Slobodan Vidojević.

Obećanja o izgradnji vodovoda nije manjkalo. Rešenje je obećavala svaka vlast ali slavine u nekoliko stotina domaćinstava i dalje su suve.

„Mi smo više izgubili nadu u opšinsku vlast koja nas je izlagala više puta. Oni više ne smeju da se pojave u selu, da stanu pred narod, jer narod zna šta su obećali još 2018. godine“, kivan je Milan Milovanović.

„Plašim se da dok stigne voda u selu neće ostati niko. Do kada ćemo trpeti ne znam. Projekat je urađen 2005.godine i to tako stoji. Poslednji sastanak smo imali u februaru, u Vodovodu, rekli su nam da dolaze u sredu da nešto mere, ali sreda je prošla, nisu se pojavili“ navodi Radovan Spasojević.

Ta sreda bi mogla da dođe u prvoj polovini sledeće godine. To je novo obećanje čelnika grada. Kažu Javno preduzeće Vodovod radi na projektu i sve ide po planu.

„Do kraja godine možemo imati projektno-tehničku dokumentaciju. Prilikom odluke o izradi budžeta za sledeću godinu znaćemo vrednost tih radova i planirati novčana sredstva, što znači da u prvoj polovini naredne godine možemo započeti sa realizacijom investicije. U toku je pribavljanje zemljišta za postavljanje jedne crpne stanice i jednog rezervoara koji su deo tog novog sistema“ obećava pomoćnik gradonačelnika za mesne zajednice Milan Bojović.

Ukoliko tako ne bude, a ponovi se sušna godina, Bresnička reka neće moći da podmiri potrebe tri sela. Tada, poručuju, jedino rešenje biće useljenje u zgradu opštine. Biće tesno, ali kako kažu, i nisu navikli na luksuz.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Koje je boje voda?

Komentari

Vaš komentar