Foto: Nova S

Zašto se EU tek nedelju i po dana od izbijanja krize na severu Kosova setila da povuče još neki potez, osim da se oglašava saopštenjima i preko portparola i može li šefica Evropske komisjie, koja sutra dolazi u Beograd i u Prištinu, da zaustavi na neki način širenje ovih tenzija u emisiji "Među nama" govore poslanik SNS u Skupštini Srbije Dragan Šormaz i novinar Vukašin Obradović.

Upitan kako tumači odsustvo, na neki način, stava i čvršće reakcije EU prema ovome što se dešava na severu Kosova već osmi dan, Dragan Šormaz ekaže da tu postoji više faktora.

„EU je spora ali je temeljna, međutim po pitanju Zapadnog Balkana jeste spora ali nije temeljna i pokazuje da nije naročito zainteresovana. Mislim da su napravili par grešaka, posebno sa Severnom Makedonijom i da su u velikoj meri izgubili kredibilitet na Zapadnom Balkanu, mada najmanje u Srbiji“, rekao je poslanik SNS-a.

Na pitanje šta je suština dolaska Ursule fon der Lajen u Srbiju i Gabrijela Eskobara u Brisel i kako vidi trenutnu situaciju, Vukašin Obradović kaže da to što se nama čini da se ništa ne dešava je jedan efekat na koji smo mi navikli da se sve stavlja pred oči javnosti.

„Siguran sam da ovih sedam dana niko ni u Briselu, ni u Vašingtonu nije mirno posmatrao sve ono šta se dešava na severu Kosova bez da razmišlja o nekim budućim potezima. Neka diplomatija se vodi, to govore nezvanični izvori, dolazi Ursula fon der Lajen, a dolazak Eksobara u Brisel će nam možda nagovestiti u kom pravcu se vode ti razgovori. Nismo mi ostavljeni sami sebi, samo savremene diplomatije nemaju taj običaj da sve o čemu razgovaraju obaveštavaju javnost i  medije. Određene aktivnosti se odvijaju uz saznanje naše vlasti i uz njihovo učešće samo što se o tome ne govori, a do javnosti dopire ono što je našim ušima milo da čuju, odnosno određenoj ciljnoj grupi na Kosovu ili u Srbiji zbog toga što su predizborne godine i tamo i ovde. Videćemo šta se i kako dogovara u ovim krugovima“, istakao je Obradović.

Upitan kako vidi mogućnost nekog povlačenja i jedne i druge strane iz ove pat pozicije, Šormaz misli da je rešenje već nađeno.

„Rešenje će biti na taj način što će Aljbin Kurti morati da povuče ROSU, sa dva granična prelaza gde su Srbi većina, jer njih nema na Merdaru gde su većina Albanci. Moraće sve to da povuče, a Kfor kome to nije mandat ostaće tu da vodi računa o bezbednosti. Što se tiče tablica , to pitanje će se rešavati kroz nastavak dijaloga i kroz sprovođenje Briselskog sporazuma“, rekao je Šormaz.

O čemu su još govorili Dragan Šormaz i Vukašin Obradović pogledajte u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar