Somborac: Na listi najmoćnijih u medijima nema najmoćnijeg

Emisije 22. dec. 202008:32 > 11:23
Podeli:
Foto: Printscreen; Žaklina Tatalović i Marko Somborac

List "Blic" juče je objavio listu 100 najmoćnijih u medijima, a na njoj su se našli i gosti jutarnjeg programa "Probudi se" novinarka N1 Žaklina Tatalović i karikaturista Marko Somborac. Tatalović je navela da među 100 najmoćnijih nema novinara sa lokala koji najviše pomažu građanima i najviše mogu da promene u različitim sredinama, dok je Somborac rekao da je velika mana što u prvih 100 i na prvom mestu nema najmoćnijeg u medijima.

„Dopada mi se što sam pod tim brojem 92. Setila sam se kada su se u vreme vanrednog stanja na krovove peli pripadnici SNS i palili baklje, puštali razne stvari sa zvučnika. Građani su govorili zovite N1, a ne policiju. I to je neka simbolika“, rekla je Tatalović.

Na prvom mestu „Blicove“ liste 100 najmoćnijih u medijima je Željko Mitrović, vlasnik TV Pinka, potom slede Srđan Milovanović, vlasnik Kopernikus korporacije, Dragan Bujošević, v.d. direktor RTS, Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije, i Vladimir Lučić, novi direktor Telekoma. Dragan Šolak, osnivač i suvlasnik Junajted grupe, je na 6. mestu.

„Tu ima jedna velika mana. U prvih 100 i na prvom mestu nema najmoćnijeg u medijima. Možda se posle izvuku i stave ga na listu najmoćnijih, ali mislim da treba da ima počasno prvo mesto i u top 100 u medijima“, rekao je Somborac.

Tatalović je navela da na toj listi nedostaju kolege iz lokalnih medija, koji u suštini najviše pomažu građanima i najviše mogu da promene u različitim sredinama.

„Tu nema Gordane Bjeletić iz Južnih vesti, Tatjane Lazarević iz Kosseva. One su moćne u svom poslu, ne u Beogradu, već na jugu Srbije“, rekla je ona.

Somborac je dodao da šteta što nema novinara sa lokala, ali da su kriterijumi za najmoćnije bili ko šta može da progura, šta će se pre objaviti, finansijska moć, mogućnost ostvarivanja ciljeva…

„Listu sastavljaju kolege koje anketiraju stručnjake iz tih oblasti. Naravno, nije sve u decimalu tačno, pogotovo što sam ja 33. To ću proveriti“, našalio se on.

Somborac je dodao da ni klupu u parku ne može da završi, a Tatalović je navela da može da završi pitanje za bilo koga.

„Ne mogu da im garantujem odgovore na ta pitanja. Mislim da postavljam dosta jednostavna pitanja. Postavila sam pitanje o poskupljenju PCR testa jedno četiri puta onima koji su za to nadležni, ali odgovor nismo dobili“, rekla je novinarka N1.

Ona je navela da se trudi da svojim pričama menja političare kako bi bili bolji, a ne da dozvoli da političari menjaju njenu priču.

„Znamo da novinari sa televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju u Srbiji nemaju tu mogućnost, zabranjeno im je da pitaju. Uvedena je institucija naručenih pitanja. Toga pre nije bilo. Naručena pitanja, naručena pitanja… pa onda iskoči neko jednostavno pitanje sa N1 ili Nove na koje nemaju odgovor“, rekla je Tatalović.

Somborac je naveo da situacija sa odgovornošću i transparentnošću kao da ljude ne dotiče.

„Mislim da treba da izađemo iz studija na trgove i govorimo našu istinu. Na nama je da se borimo da prikažemo realnost kakva jeste, pa valjda ćemo se nekad izbrojati“, rekao je karikaturista i dodao da je snaga liste u medijima to što se priča o njoj.

U 100 najmoćnijih nema novinarke N1 Jelene Zorić, koja je po oceni mnogih obeležila ovu godinu.

„Mislim da zaslužuje mnogo više mesto, s obzirom da je ulazila u kovid bolnice u crvenu zonu, dogodio se i protest sa kog je izveštavala među prvima. Bila je jedno dva sata sama, izložena suzavcu. Zaslužila je da bude ovde među prvih 10“, rekla je Tatalović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar