Foto: NOVA S

Primarijus dr sci. med i medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Snežana Šušnjar i osnivač udruženja "Evropa DONA Srbija" Jasmina Lukić, bile su gošće u emisiji "Među nama" koja se emituje na televiziji Nova S. One su govorile o tome koliko situacija sa koronavirusom otežava već tešku borbu sa rakom dojke, te zbog čega je važno dijagnostikovati ovu bolest na vreme.

U Srbiji svake godine preko četiri hiljade žena otkrije da ima rak dojke, dok 1.600 žena od te bolesti umre. Oktobar je mesec kada se obeležava mesec borbe protiv te vrste raka.

Jasmina Lukić, žena koja je dva puta prošla kroz rak dojke, kao pacijent i kao ćerka žene koja se takođe borila sa ovom bolešću, govorila je o svom iskustvu.

„Posle pet meseci sam dobila dijagnozu da bolujem od raka dojke, paralelno s mojom majkom. S tim što je moj rak bio jako mali, na nezgodnom mestu, već je prošao u fazu“, ispričala je Lukić i dodala da je imala tu sreću da je odmah poslata na dijagnostiku, koja joj je otkrila bolest.

Kako kaže, prvi rak dojke nije mogla sama da otkrije.

„Zato sam neko ko je imao poseban motiv da osnuje jedno udruženje ‘Budimo zajedno’ i vodila ga sedam i po godina. Ali, vođena višim ciljevima ja sam okupila još četiri žene, i nas pet smo osnovale Srpski forum protiv raka dojke“, objašnjava ona.

Dodaje i da im je motiv da rade na poboljšanoj edukaciji žena o značaju prevencije raka dojke, te ranog otkrivanja ove bolesti.

Na pitanje voditeljke Rade Đurić da li bi neko ko ima kod kuće ili u rodbini nekoga ko je oboleo od raka dojke već trebalo da ode na prvi pregled, primarijus dr sci. med Snežana Šušnjar ocenjuje da neko ko je već oboleo od karcinoma dojke ne znači da ima nasledni karcinom dojke, ali da ipak postoji jedna veća predispozicija.

„Znači, ako neko ima majku ili baku koja je bolovala od karcinoma dojke ne znači da će i ta osoba oboleti. Ono što mi govorimo o naslednom karcinomu dojke, to je kada se nasledi mutacija“, objašnjava primarijus i dodaje da to onda znači da te pacijentkinje imaju životni rizik veći od 50 odsto da će razviti ovu bolest.

O čemu su one još govorile, pogledajte u videu:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)