Najava za ovu vest mogla bi da zvuči kao pitalica: za ljude ne predstavljaju nikakvu opasnost, nisu agresivne ali ih se mnogi plaše ili gade, o čemu je reč.

Voz koji je 2015. saobraćao prugom Bukurešt – Beograd vozio je i slepog putnika. Kada je voz stao na graničnom prelazu Vatina kod Vršca putnik je izašao. U godinama koje su usledile ovaj putnik često je bio osumnjičen za brojne incidente.

Za sve ove godine koliko ravnopravno deli prostor skoro svačijeg doma, nevoljni stanodavci su joj nadenuli ime. U Srbiji je zovu buba Smrdljvi Martin a u Hrvatskoj Smrdljiva Greta.

One smetaju i to u velikoj meri biljkama, stručnjacu u početku nisu mislili da će nova vrsta stenica preživeti našu klimu dok 2010. nisu napravile velike štete povrtarskim i ratarskim kulturama.

Prof. dr Aleksandra Konjević
Prof. dr Aleksandra Konjević

– Imaju aparat za vodeno sisanje i sišu uglavnom pretežno biljnu hranu i kao takve su poznate štetočine u poljoprivrednoj proizvodnji – kaže za jutarnji program „Probudi se“ profesor dr Aleksandra Konjević, entomolog sa depertmana za fitomedicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu godinama istražuje nove invanzivne vrste stenica.

– To su vrste kojima generalno ne prijaju niske temperature, jedan deo populacije se sakriva ispod kore drveća i u vegetaciji, dok deo populacije migrira ka urbanim sredinama ili semi urbanim sredinama – kaže prof. dr Konjević i dodaje da uglavnom ulaze u drvenu stolariju a PVC izbegavaju.

Da bi ste se ikako ali ne i potpuno zaštitili od smrdibuba najbolje će pomoći mrežica na vratima ili prozorima, insekticidi ne pomažu.

– Često su tretmani insekticidima kratkotrajnog efekta zato što suzbiju jedan deo populacije ali onda dođe novi deo populacije koji naseli isti prostor – zaključuje prof. dr Konjević u jutarnjem programu „Probudi se“.

Tako su i ove prostore naselile nove invazivne vrste stenica. Ako vam taj slepi putnik zasmeta ili je dosadan kao stenica, mudro i humano postupajte sa njim.

BONUS VIDEO: Hladno vreme smanjiće rod povrća

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)