Foto:Nova S

Milorad Grčić podneo je ostavku 12. januara, a dva dana kasnije Vlada ga je razrešila funkcije generalnog direktora EPS-a. Iako formalno na čelu Elektroprivrede nije već mesec dana, to mu ne smeta da, po tvrdnjama opozicije, potpisuje ugovore najveće državne kompanije. Ime njegovog zamenika još se ne zna, ali će prema pisanju lista Danas Milorad Grčić ostati na državnim jaslama.

Reporter: Đuro Svilar

I posle Miće, Mića. Tako bi se mogla opisati situacija, mesec dana nakon razrešenja Milorada Grčića sa mesta generalnog direktora EPS-a. Naime, prema navodima iz Stranke slobode i pravde, bivši v.d. direktor Elektroprivrede Srbije i nakon ostavke obavlja poslove za koje nema zakonsko pokriće.

„Time su haos i bezakonje podignuiti na još viši nivo. Mi smo objavili ugovor koji je potpisan 26. januara za nabavku sistema za digitalno upravljanje redovima čekanja u šalter salama na iznos od 102 miliona dinara koji je potpisao Milorad Grčić. Znači, dve nedelje nakon što je podneo ostavku i formalno bio razrešen od Vlade RS“, navodi Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde.

A zašto je EPS bez direktora posle ostavke Milorada Grčića?

„Pa, možda je teško naći zamenu zlatnom dečku srpske menadžerske elite, a možda kao generalni menadžer nije pozavršavao sve poslove koje je započeo i možda treba skloniti i neku dokumentaciju koju ne treba da vidi naslednik“, kaže novinar Miša Brkić.

Dok ne dočekamo naslednika prema pisanju lista Danas, Milorad Grčić se nalazi u kancelarijama Elektrodistribucije na Vračaru, gde čeka da bude raspoređen na novu funkciju. Mi smo danas posetili zgradu u Internacionalnih brigada 1.

Eto, nakon nekoliko pokušaja vrata se ne otvaraju, niti se ko javlja na adresi u Internacionalnih brigada broj 1 gde je EDB Beograd, odsek za Vračar.

Iz EPS-a danas stiže informacija da nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova, pa će i u narednom periodu Srbija uvoziti struju.

„EPS je agonija koja traje. Za nju su najodgovorniji Vučić, Grčić i ekipa. Milorad Grčić, nažalost, nije doveden u EPS da bi se bavio proizvodnjom struje, već je doveden u EPS da bi obavljao važne partijske zadatke. To su prikupljanje kapilarnih glasova, izvlačenje para za partijske firme i partijsko zapošljavanje i on je te poslove dosta dobro obavljao u EPS-u i siguran sam da će nastaviti da radi u EPS-u upravo na tim poslovima“, navodi Nikezić.

Miša Brkić kaže da nije siguran da li bi dosadašnji generalni direktor EPS-a trebalo da dobije namirenje ili da o njemu neki nadležni državni i sudski organi vode ozbiljnu istragu.

„Ako toga nema onda je namirenje dosadašnjeg generalnog direktora logična stvar u ovakvom političkom sistemu kakav mi imamo u Srbiji“, smatra Brkić.

Srbija danas uvozi 20 posto svojih potreba za električnom energijom, EPS gubi 5 miliona evra na dnevnom nivou, što će prema tvrdnjama Nikezića svako domaćinstvo u Srbiji koštati dodatnih 400 evra na računima za struju.

Pogledajte ceo prilog u emisiji „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare