Čiju sliku držite na zidu Ili sve o dodvoravanju predsedniku

Emisije 14. sep. 202123:23
Podeli:

Ko može glasnije, a ko srčanije, brže, jače i bolje? Pevaju se pesme, kače se slike, dodeljuju se takvi komplimenti da bi ih se i najveći postideli. On je najhvaljeniji političar bez konkurencije, a njegove kolege moraće uskoro da izmisle neke nove načine divljenja, jer čini se - sve smo videli. A možda i nismo, ko zna...

Autor: Filip Vidojević 

Neki se sećaju tog osećaja. Njegove oči gledale su učionice, amfiteatre, radnike, direktore i sve druge političare…

Par decenija kasnije lik unutar rama je promenjen, njega su uistinu pošteđeni učenici i studenti, ali direktori i ostali funkcioneri nisu….

Divljenje predsedniku vidljivo je u javnim preduzećima, ambasadama i ministarskim kancelarijama. O tome se pričalo i prethodnih godina kada se Aleksandar Vučić usprotivio ideji da njegova fotografija krasi prostorije vojske.

„To šta on želi ili ne želi je druga stvar. To žto je on skroman čovek i to što on ne želi da dozvoljava upravo da se …da to koristite kao napad na državu Srbiju i da svi oni koji to kritikuju bez ijednog argumenta koriste to kao napad na državu Srbiju, to je druga stvar“, rekao je Aleksandar Vulin, tadašnji ministar odbrane, u avgustu 2017. godine.

Poslednjih dana, najveću reakciju izazvalo je potpisivanje ugovora „Pošta Srbije“ i Telekoma. Ne zbog ugovora, nego zbog scenografije. Između potpisnika stoji fotografija predsednika Srbije, ali i njegovog brata.

„Uvođenje sada drugih aktera u sve to jeste privatizacija, to što bi se reklo, ikone a ne samo slike Aleksandra Vučića u stvari imaju dve funkcije. Sa jedne strane da u javnosti ojačaju njegov kult. Kult lične vlasti i stvore taj kult božanstva. Sa druge strane unutarpartijski, da ojača tu stranku“, smatra Zoran Gavrilović, BIRODI.

Trka za dokazivanjem vernosti traje već neko vreme. Odlazi i van granica SNS-a, a za to se koristi svaka prilika…

„Mogu samo da nas mrze oni što nas ne voleeeee….ni statistička greška „, kaže Dragan Marković Palma.

Možda i korak dalje otišla je guvernerka Narodne banke Srbije.

„On je za mene, čovek koji se po hrabrosti ne može uporediti ni sa kim. Ja mu često kažem ‘Aleksandre, da li te je dostojan ovaj narod?“, kaže guvernerka NBS  Jorgovanka Tabaković.

„Pa to je nedostojno pitanja. Izjava koja je pokloničkog karaktera, ulizičkog… pravljenje od Aleksandra Vučića božanstvo koje je jednako božanstvu u himni Bože pravde“, smatra Zoran Gavrilović, BIRODI.

Već viđeno ili do sada neviđeno, stvar je mišljenja i ukusa. Činjenica je slika nekad govori više od reči.

Pogledajte ceo prilog iz emisije „Među nama“:

 

Komentari

Vaš komentar