Foto:Nova S

Slike iz Izraela koje su prethodnih dana preplavile svet, sa mladima na ulicama i u kafićima, koji uz muziku proslavljaju pobedu nad koronom, izlazak iz izolacije i i povratak normalnom životu, svakako su ohrabrujuće i dodatni motiv ljudima u Srbiji da se vakcinišu, ocenili su novinar iz Izraela Milan Fogel i pravnik Milan Antonijević za Među nama na televiziji Nova S.

Novinar i publicista iz Izraela Milan Fogel kaže da nije baš sve tako kako je predstavljeno ovih dana u svetskim medijima.

„Moj najkraći izveštaj bi bio, da sažmem sve u jednu rečenicu, počeo sam da se brijem svaki dan jer nema smisla da izlazim napolje neobrijan, posle ovih godinu dana izolacije dočekali smo i to da popuste mere. Međutim, nije to baš sve tako kako bi želeli da predstavimo i našim građanima i celom svetu. Još uvek je broj pozitivnih, govorim o najsvežijim podacima 1.225 od 63.000 testiranih. Stopa je znači negde 1,9 odsto i to je najniža stopa od 1. decembra prošle godine. Hospitalizovano je 863 pacijenata širom Izraela. Ali i ovde kao i izgleda svud u svetu postoji razlika između političkog i medicinskog dela Kriznog štaba“, kaže Fogel.

Otvoren je i aerodrom, a od ponedeljka će biti otvoreno 11 linija, između ostalog i ka Srbiji.

„Svi koji su revakciisani su dobili potvrde, ali i oni koji nisu vakcinisani, a izraelski su državljani mogu da putuju, ali pri povratku u zrael mora da podleže testovima i izolaciji. Znači nije to baš potpuno oslobođenje i medicinski deo Kriznog štaba insistira na poštovanju tih mera koje su donete. Međutim Visoki sud u Izraelu je doneo odluku koja kaže da te donete mere Kriznog štaba ne važe i da se aerodrom potpuno otvara“, navodi Fogel.

Pravnik Milan Antonijević smatra da su ovo ohrabrujuće slike.

„Optimistično je kad gledate to kakve su polsedice ogromnog broja vakcinisanih građana i da vidimo da je moguće u nekoj perspektivi to očekivati. Samim tim što ste se vakcinisali, vi ste se solidarisali sa svojim okruženjem, svojom porodicom“, kaže Antonijević.

Na pitanje kako inspirisati one koji nisu za vakcinaciju, Antonijević kaže:

„Meni je žao što se, ako je verovati naslovima u našim novinama, država tek pre nekoliko dana uključila u tu aktivnu kampanju i govorila o tome da će voditi, čini mi se. oštru borbu pritiv pokreta koji govori protiv vakcincije, znači taj antivakserski pokret, koji je bio nekako negovan u prethodnim mesecima“, rekao je Antonijević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)