Septembar: U školu samo sa testom na koronu?

Emisije 19. jul. 202119:19
Podeli:
Foto: Nova S

Kako bi se izbegla ponovna onlajn nastava Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da se đaci, pre povratka u školske klupe, testiraju na korona virus. Prosvetari smatraju da je ovakva preporuka teško izvodljiva u Srbiji.

Pre ulaska u učionicu prvog septembra đake će možda sačekati PCR test. Forum beogradskih gimnazija, kao i Prosvetni sindikat ovakvu preporuku vidi kao nerealnu.

„Logistički obezbediti toliki broj testova i finansirati ih meni je u ovom trenutku nerealno. Druga stvar, ovako laički gledano, ne vidim svrhu testiranja – šta znači ako je neko testiran prvog septembra, to znači da hipotetički on može već 2. septembra da se inficira“, kaže Aleksandar Markov iz Foruma beogardskih gimnazija.

Valentina Ilić iz Prosvetnog sindikata smatra da se ne mogu deca svaki dan testirati, a druga stvar ako se budu testirala pitanje je ko će te testove da plaća.

Markov naglašava značaj vakcinacije, ali dodaje da im Ministarstvo prosvete i dalje nije dalo nikakvu preporuku.

„Meni je malo uvođenje testiranja i uopšte priča o tome je apsurdna ako znamo da su nam dostupne vakcine i da su one, kako kažu lekari, jedino što nas može vratiti u normalu. Zašto onda ne bismo povukli manje politički popularne poteze pa uveli obaveznu vakcinaciju za zaposlene u prosveti ili javnoj upravi?“, kaže Markov.

Iako se početak školske godine bliži, jasnih informacija u vezi sa radom obrazovnih ustanova i dalje nema, poručuju iz Prosvetnog sindikata.

„Ako idemo na varijantu da će se regularno raditi, takođe moramo to da pripremimo. Mislim da bi Ministarstvo prosvete stvarno trebalo da da jasne instrukcije direktorima školama, da se ipak ide u regularnu nastavu i šta uraditi sad za ovih mesec i po dana“, ističe Valentina Ilić.

Struka rešenje ovog problema vidi u imunizaciji đaka s obzirom na to da u Srbiji važi preporuka da se mogu vakcinisati i deca starija od 12 godina.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Nemanje Vidića  možete pogledati ovde:

 

Komentari

Vaš komentar