Pariz gori, a Beograd se češlja… – gosti Ranka Savić i Biljana Stepanović/ Foto: Nova

Danima iz glavnog grada Francuske stižu slike popriličnog haosa koji su izazvali generalni štrajkovi institucija i preduzeća, ali i besni demonstranti i predstavnici sindikata koji se sukobljavaju sa policijom. Na sve to stiže i žestok odgovor policije. Pozadina ovih slika leži u činjenici da je tamošnja vlast odlučila da hitro prag za odlazak u penziju podigne za dve godine, sa 62 na 64 godine života. Kakvi smo mi dok gledamo šta se to dešava u Parizu, u kakvom ambijentu mi to sve posmatramo, sa kojim nivoom radničkih prava analiziramo borbu Francuza za njihova prava i da li tišina u našim redovima znači da je kod nas sve u redu i da nema potrebe da bilo šta preispitujemo u emisiji "Među nama" govore predsednica Asocijacije slobodnih i nezavinsih sindikata Ranka Savić i ekonomski novinar i glavna urednica "Nove ekonomije" Biljana Stepanović.

Prema mišljenju Ranke Savić,  svi radnici Srbije i svi gradđani treba da prate ova zbivanja  u Francuskoj jer ona pokazuju kolika je snaga građanina, kolika je moć u građaninu, u sindikatu, u radniku.

Svi iz ovoga, kako dodaje, treba da izvučemo jednu pouku i da konačno kažemo da vlade ne samo kod nas, nego nigde, ne mogu da donose zakone mimo volje građana i radnika.

„U našoj zemlji se to dešava, mi kod donošenja zakona nemamo nikakve javne rasprave ili za javnu raspravu čujemo uveče, a ona je sutra u 10 sati. U Srbiji ima toliko puno razloga za nezadovoljstvo radnika“, rekla je Savić.

Od 1. januara ove godine bez ikakve reakcije pomeren je uslov za odlazak u penziju tako do sve do 2032. godine kada će i žene i muškarci raditi do 65 godine života.

„Ja ne znam da li su građani to uopšte i čuli od brojnih informacija kojima nas bombarduju svakog dana“, kaže Biljana Stepanović.

Mi smo u situaciji, kako kaže, da brinemo šta će da bude sutra i sledećeg meseca i niko ne razmislja o 2032. godini, prosto u takvoj psihozi živimo.

Dodaje da gaji ogromno poštovanje prema Francuzima koji imaju to u sebi i oni se bune, policija je gruba prema njima ali oni ne daju svoja prava, dok se recimo Nemci ili Italijani nisu bunili iako je prag za odlazak u penziju kod njih 67 godina.

Pogledajte celokupno gostovanje Ranke Savić i Biljane Stepanović u emisiji „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar