U parku Bukovičke banje u Aranđelovcu juče je počelo rušenje parnog kupatila koje pripada komplesku istorijskog zdanja ovog grada. U toku jučerašnjeg dana je srušen bazen kod glavne zgrade ovog parnog kupatila.

Miloš Veličković, građevinski inženjer iz Aranđelovca rekao je za jutarnji program „Probudi se“ da zapravo građevinska dozvola postoji za rušenje objekta a da što se tiče investitora on svoje radove izvodi u okviru zakona.

– Pisali smo Zavodu za zaštitu spomenika od kojeg smo dobili odgovor da se omogućava rekonstrukcija postojećeg objekta uz dodavanje modernih elemenata ali uz strogo zadržavanje forme i koncepta arkada koje u stvari i predstavljaju simbol i koncept ovog celog kompleksa. Na žalost, novi urbanistički projekat je takav da totalno odstupa od koncepta koji predstavlja ovaj istorijski arhitektonski kompleks. Nikakva forma arkada nije zadržana, gradi se totalno jedan moderan objekat bez ikakve forme ove istorijske arhitektonske celine – kaže Velićković i dodaje da ceo Aranđelovac iskreno boli rušenje ovog objekta.

– Ovo je objekat koji predstavlja arhitektonski dragulj i kulturno dobro Aranđelovca. Mi smo ponosni na ovo zdanje i to je jedan od prepoznatljivij objekata našeg grada uz staro zdanje koje je takođe pred urušavanjem zbog neadekvatnog obhođenja ove vlasti ali i mnogih prethodnih. Ovo je tako sramotno i tužno i moram da ponovim da je ovaj objekat kulturno i istorijsko nasleđe svih nas, ovo je projekat našeg poznatog arhitekte Gojka Todića, koga su zvali dvorski arhitekta kraljevine Jugoslavije. Sagrađen je 1938. godine i da stavimo na stranu da li je zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika i da li je zabranjeno njegovo rušenje ili ne, gde je naša moralna obaveza i neki patriotski čin da sačuvamo neke objekte koje su nam neki veliki ljudi ostavili u korišćenje i kako smo došli do toga da se jedan takav objekat nađe u fazi rušenja – zaključio je Veličković.

Na mestu parnog kupatila u Aranđelovcu, u parku Bukovička banja će biti izgrađen hotel.

U okviru ovog istorijskog kompleksa, koji je izgrađen početkom 20. veka, nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora.

U kompleksu su se nalazile i prostorija sa hladnim tuševima, prostorija za paru i masažu, kabine, kade, čekaonice…

Opštinska uprava Aranđelovca je izdala potvrdu kojom se predviđa rušenje objekata otvorenog kupatila, iako su ovi objekti, bez obzira što su u privatnom vlasništvu, pod zaštitom na osnovu odluke iz 1989. o proglašenju parka Bukovičke banje za kulturno dobro.

Pritom je investitor bio u obavezi da uz potvrdu prijave radova i uz građevinsku dozvolu dostavi i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ona je tek na javnom uvidu koji traje do 10.10.2022.

Ceo prilog iz Aranđelovca pogledajte u videu na početku teksta u kome još možete saznati šta građani ovog šumadijskog mesta misle o rušenju svog kulturno istorijskog nasleđa.

BONUS VIDEO: Ruše istorijsko zdanje koje je zaštićeno: Investitor se okomio na simbol i biser grada Aranđelovca

Komentari

Svi komentari (1)