Robert Čoban i Momčilo Pavlović: Povratak nesvrstanih

Emisije 11. okt. 202123:49
Podeli:
Foto: Nova S

Robert Čoban novinar i Momčilo Pavlović istoričar, bili su gosti emisije "Među nama" koja se emituje na televiziji Nova S, a tema o kojoj su govorili je bila povratak nesvrstanih.

Danas je u Beogradu počeo Samit nesvrstanih, kojim će biti obeležena 60. godišnjica od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, a na dvodnevnom skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova.

Imaju li danas nesvrstani značaj, kakav je taj značaj ili su na neki način relikvija prošlosti, samo su neka od pitanja večerašnje emisije „Među nama“.

Pavlović je na početku rekao da istorija ne miruje i da je u pitanju dinamičan pokret i nakon 60 godina.

„Nema Jugoslavije, nema Tita. Ostao je Pokret nesvrstanih. Beograd je od 1. do 6. septembra 1961 bio svet. 850 novinara je tada pratilo taj skup“ kazao je istoričar, a zatim dodao:

„Tito i njegova diplomatija iskoriastili su jednu ideju koja nije originalno slovenska. Pokret nesvrstanih je nastao u Aziji, sedam, osam godina pre toga. U peridou kolonizacije, stvaranja novih država i kada se vi oslobađate kolonizatora, onda se nezavisni, ali morate da se opredelite. Onda će vas progutati ovaj veliki, i u tom sklopu Tito je iskoristio tu šansu, varirajući između istoka i zapada. Pokušavajući da bude izlog socijalizma“.

Robert Čoban je podsetio da Srbija danas nije ni članica, već država posmatrač.

„I Rusija je država posmatrač. Mnogo više zemalja je danas u u Pokretu nesvrstanih, međutim, ono što fali su lideri“ istakao je Čoban.

On je dodao da države koje su danas u Pokretu nesvrstanih nikada neće imati čoveka poput Josipa Broza Tita.

O čemu su još govorili gosti emisije „Među nama“ pogledajte u vieo prilogu:

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – Uvod – 11.10.2021.

Komentari

Vaš komentar