Relić, Torlaković i Šurlan: Uvoz-izvoz radnika

Emisije 24. sep. 202122:01
Podeli:
Stefan Šurlan i Saša Torlaković, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Stefan Šurlan i Saša Torlaković Foto: Nova S

Stefan Šurlan iz kompanije "Insako rent", Saša Torlaković iz Sindikata zaposlenih u građevini i Miša Relić predsednik Udruženja noćnih barova i klubova bili su današnji gosti emisije "Među nama" sa kojima je novinar Danilo Mašojević razgovarao o tome zbog čega u Srbiji nedostaju radnici određenih profila i da li je za to kriv odliv radno sposobnog stanovništva ili građani neće da rade.

Šurlan je rekao da je u poslednje vreme zbog korone dostava postala deficitarno zanimanje.

„Odjednom je potražnja mnogo veća, a ponuda vozača je ostala ista, čak i manja. U zadnje tri-četiri godine državama oko nas fale ljudi, gde čak i naši radnici idu da rade u Hrvatskoj ili Grčkoj, a to bi bili naši potencijalni vozači. Odlučili smo da uvezemo radnu snagu jer više nismo mogli da se borimo sa tim, što se kaže ‘kad si gladan nisi sav svoj’. Jedan menadžer koji radi kod nas je prethodno radio za kralja Saudijske Arabije. Bio je vođa cele kraljevske kuhinje, a tamo rade Uzbekistanci. On nam je pomenuo da je bio zadovoljan sa njima i ja sam rekao okej, hajde da budemo prvi, zato što sam čuo dobre stvari. Prosek je oko 500 evra jer im plaćamo i stan. Prosečna plata u Uzbekistanu je 200, 250 dolara što je oko 200 evra, čak i manje. Samim tim, kada čuje da je tri puta više plaćen posao, da je plaćen smeštaj i da postoji kvalitetno prevozno sredstvo, nema razloga da ne dođe“, rekao je Šurlan.

Torlaković je rekao da smo se do pre dve godina bavili samo odlaskom naših radnika u inostranstvo, a da smo sada doživeli ono što doživljavaju druge zemlje kad su naši radnici odlazili.

„Dramatičan nedostatak radne snage u Srbiji. Ukupna svetska populacija radnika migranata kreće se oko četiri odsto na ukupan broj radnika, za nas je migracija sasvim normalna. To što su naši ljudi otišli, pa normalno je jer imaju pet puta veće plate. Neće da se zadrže da rade za 50 i nešto hiljada dinara u teškom građevinskom poslu, teško rizičnom, koji traje po 12 sati. Dolaze radnici iz Indije iz Kine i Turske, i mi nemamo ništa protiv toga, ali smo protiv ogromnog crnog tržišta“, rekao je između ostalog Torlaković.

Pogledajte ceo prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Veselin Simonović o protestu advokata i zakonu o policiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar