Razlika između uzbunjivača i osumnjičenog uzgajivača?

Emisije 13. okt. 202122:48
Podeli:
Aleksandar Obradović. Koluvija i Obradović, Razlika između uzbunjivača i osumnjičenog uzgajivača, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Obradović Foto: Nova S

Koja je razlika između uzbunjivača i osumnjičenog uzgajivača? U Srbiji često nema logičnih odgovora, pa je tako i ovaj put. Za predsednika Srbije, nema razlike, pa tako uzbunjivač u aferi "Krušik" Aleksandar Obradović i glavnoosumnjičeni u aferi "Jovanjica", Predrag Koluvija postadoše imena između kojih je stavljen znak jednakosti.

Reporter: Filip Vidojević

Ovo je Aleksandar Obradović, čovek koji je ukazao na malverzacije unutar fabrike oružja „Krušik“. Zbog toga je ostao bez posla i jedno vreme proveo u kućnom pritvoru. Tada se javno oglasio i obelodanio sve ono što mu se desilo.

Ovo je Predrag Koluvija, glavnoosumnjičeni u aferi „Jovanjica“ i čovek na čijem je imanju pronađeno nekoliko tona marihuane. Trenutno je u kućnom pritvoru, a svoje verziju u kojoj je otkrio da je sve zavera protiv Vučićeve porodice, javno je ispričao u intervjuU koji je sa vodio narodni poslanik SNS-a, Vladimir Đukanović.

Predsednik Srbije na specifičan način uporedio je ova dva primera.

„Priče o tome, otkud da neko daje intervju a ima nanogvicu… Pa kako to kad ste vi hteli pulicerovu nagradu da date za one koji su radili intervju sa Obradovićem koji je bio u kućnom pritvoru. Jednom može pulicerova nagrada, a drugi put biste da uhapsite onog ko je radio taj intervju. Pa ne može to tako“ rekao je Aleksandar Vučić, predsednk Srbije.

Ima li mesta za poređenje ova dva primera? I da li je isto kada se medijski prostor daje onome ko ukazuje na zloupotrebe u vojnoj fabrici i onome ko je vlasnik, po mnogima, najveće plantaže marihuane u Evropi?

„To su nespojive stvari, potpuno su različita i krivična dela i informacije o kojima mogu govoriti. I jedan i drugi su potpuno razlilčiti. Jedan pokušava da na jedan određeni način skine odgovornost sa sebe, a drugi je govori o onome što je od interesa za javnost a do čega je mogao doći dok je radio u Krušiku“ kaže Milan Antonijević, pravnik.

Poznato je da u Srbiji medijsko-politički marketing često zalazi u sfere, gde ne bi trebalo da bude. Da li je predsednik Srbije ovakvom izjavom upravo to učinio?

„Zalazi u oblast u kojoj zaista niko ko vodi državu ne bi trebalo da bude. A to je suviše blizu i istraga i nekih postupaka na koje niko iz države ne bi trebalo da utiče, već bi time trebalo jedino da se bavi tužilaštvo“ ističe Antonijević.

„To je nečasna radnja. Ne možete izjednačiti jednog čoveka koji je otvorio priču o krušiku i ovog drugog koji tovari, ceo Beograd je verovatno mirisao na kanabis. Meni je Šešelj jednom pričao… ‘znaš šta kaže ovaj moj? Kaže da kada bi mu dao televizije, da bi on tebe sad ubedio da je noć iako vidimo i ti i ja da je dan'“ rekao je Slobodan Stupar, novinar.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama:

BONUS VIDEO: Vuk Cvijić: Koluviju za razliku od Eskobara brani predsednik države

Komentari

Vaš komentar