Milica Marinković i Igor Anđić, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Milica Marinković i Igor Anđić Foto: Nova S

Posle zatišja, ponovo je u fokusu dešavanje u fabrici "Fijat", hronološki prvo je najavljena proizvodnja električnih automobila, zatim obustava proizvodnje, otkaz za radnike, te su se oni pobunili, a zatim je država garantovala da do toga neće doći. O ovome su u emisiji "Među nama" pričali Milica Marinković ispred Inicijative A11 i Igor Anđić, potpredsednik Sindikata "Nezavisnost" u fabrici "Fiat".

Dan nakon obećanja države, postavlja se pitanje da li se radnici osećaju malo smirenije.

„I dalje se oseća neki potajni strah, dobro je što je država shvatila ozbiljnost onoga što se desilo pre neki dan, kada smo za 24 sata skupili gotovo celu fabriku i krenuli u blokade. Izvinjavamo se sugrađanima ako smo bilo šta loše učinili na njihovu štetu, cilj je bio da se obrati pažnja na naše zahteve i što smo dovedeni pred svršen čin. Ja sam pre syvega predstavnik radnika, ovo nema veze sa sindikatima. Što bi naš srpski narod rekao koga je zmija ujela i guštera se plaši“, istakao je Igor Anđelić iz sindikata „Nezavisnost“.

Radnici su pregovarali sa državom i istakli kako ih je gradonačelnik Kragujevca ubrzo kontaktirao, a razgovarali su i sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević.

„Moramo da pohvalimo gradonačelnika Kragujevca, odmah smo zakazali sastanak. Ministarka Darija Kisić nas je dočekala, oni su obećali da će nam pomoći na svaki mogući način. Rečeno nam je da prvo mora da se objavi socijalni program, dobili smo uveravanja da mi kao radnici zaista trebamo „Fiatu“. Celu ovu zabunu pravi menadžment „Fiata“, oni ne umeju s našim radnicima“, kazao je Anđelić.

Ipak, o tome da li država može da obećava i tvrdi, kada je u pitanju privatna firma, gošća „Među nama“ je pojasnila.

„Bez obzira da li je privatni poslodavac ili ne, on podleže zakonima Republike Srbije. Radnici moraju da održe transparentnost. I dalje ne znamo šta im je ponuđeno, šta ponuda tačno podrazumeva, jer ni sama ministarka sada to ne može da zna. Bilo bi najidealnije da održe transparentnost postupka i da radnici budu prisutni na pregovorima. Dosta ovih izjava jesu političke izjave koje dobijaju poene. Mi ne znamo šta će biti, kada nemate proizvodnju dve godine“, istakla je Milica Marinković iz Inicijative A11.

Anđelić je poručio da im je najviši cilj da sačuvaju prava radnika.

„Nas zanima samo da sačuvamo 2500 kolega u FIATU. MI ne odbijamo da radimo“; istakao je Anđelić.

Ceo razgovor pogledajte ovde:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram