Rade Veljanovski i Aida Ćorović o zahtevima opozicije i Vučiću

Emisije 14. sep. 202122:25 > 23:10
Podeli:
Foto: printscreen/Nova S

Gosti emisije "Među nama" bili su profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski i građanska aktivistkinja Aida Ćorović koji se razgovarali o najnovijim zahtevima dela opozicije upućene evroparlamentarcima, ali i najnovijim "talasima dodvoravanja" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Komenatarišući najnovije predloge dela opozicije sastavljene od SSP, DS, PSG, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokreta za preokret evroparlamentarcima,  profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski je rekao da je prijatno iznenađen, ali i ukazao da ovo nije novi predlog.

„U ovom predlogu koji je dala ova opoziciona grupacija sadržano ono što je druga opoziciona grupacija sastavljena od SDS, Nove stranke, Građanskog demokratskog foruma i „1 od 5 miliona“ predala i našim vlastima i evroparalmentarcima još u februaru. Mi smo tada predložili dva koordinaciona tela kao ad hok tela, predložili smo da predstavnici novinarskih udruženja i organizacija civilnog sektora budu u tim telima. Dakle, to je nešto na šta smo pozvali i ostale predstavnike opozicije, odnosno i ovu opozicionu grupaciju koja je danas predala ovaj papir da razgovaramo. Ne znam zašto do tada nisu hteli i sada mi je drago da su prihvatili“, rekao je on.

Napominjujući da pozdravlja te predloge, Veljanovski kaže i da čudi zašto čitavih sedam, osam meseci nisu mogli svi zajedno da sednu i razgovaraju, jer njihov prvi predlog koji je otišao EU i predsedniku skupštine Ivici Dačiću ovo ne sadrži.

On je dodao da ne očekuje mnogo od ovih predloga jer jedna je stvar šta „mi iz opozicije želimo, ali iz svega onoga što smo do sada mogli da vidimo u ponašanju vlasti možemo da zaključimo da oni to ne žele da sprovedu“.

Upitana da prokomentariše najnovije  „talase dodvoravanja“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, građanska aktivistkinja Aida Ćorović je rekla da je to toliko strašno da čak nema ni reči kojima bi objasnila te talase sramote koje oseća dok ih gleda.

Vučić to odbrava, smatra ona, ali i ukazuje da je to deo našeg folklora i mentaliteta.

„Sa jedne strane imamo priču da smo mi herojski narod, a u stvarnosti vidimo potpuno drugu sliku tog ulizištva, tu primitivnu potrebu da imamo idole i to vidim kod nekih ozbiljnih intelektualaca“, istakla je ona.

O čemu su još govorili Rade Veljanovski i Aida Ćorović pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar