Večita je dilema da li zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru. Dok neki lokali ne bi mogli da zamisle tako nešto postoje oni koji bi prihvatili i potpisali peticiju za zabranu duvanskog dima u zatvorenim prostorima, pa samim tim i ugostiteljskim objektima. Danas se inače obeležava nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima a pitanje zabrane pušenja u zatvorenim prostorima sigurno je jedan od najvećih izazova za ugostitelje s obzirom na to da sa jedne strane moraju da vode računa o mušterijama pušačima a sa druge strane i o onim nepušačima i njihovom zdravlju.
Koliko duvanski dim utiče na nepušača i da li bi odluka o zabrani pušenja u kafićima i kafanama sačuvala njihovo zdravlje ovog jutra je u „Probudi se“ pokušala da otkrije pulmolog dr Dragana Jovanović.
Postoji teorija da i pasivni pušači u koliko provedu vreme u restoranu ili kafiću gde se puši da je to isti efekat ili barem sličan.
– Negde je to u stvari u praksi dokazano da na primer ako sedite sa pušačem u istoj prostoriji oko 40 procenata tog duvansko dima i vi udahnete. Znači da ako neko puši pred vama 10 cigareta to je kao da ste vi popušili četiri cigarete – kaže Jovanović
Prilog pogledajte na početku ove vesti.
BONUS VIDEO Dr Katarina Bajec: Kako ostaviti pušenje?