Pulmolog iz SAD: Šta smo naučili o virusu posle godinu dana

Emisije 16. apr. 202121:22
Podeli:
Dr Ognjen Gajic Medju nama
Dr Ognjen Gajić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Da li se, godinu dana kasnije, više zna o korona virusu, dokle je stigla istraga o njegovom poreklu, da li smo išta naučili od Kineza - samo su neka od pitanja na koja je u emisiji Među nama odgovorio pulmolog i specijalista intenzivne nege na američkoj klinici Ognjen Gajić.

Doktor je na samom početku podsetio na konstataciju Svetske zdravstvene organizacije, da je mala, gotovo nikakva šansa da je virus izašao iz laboratorije, već da je po svemu sudeći, „došao“ od slepih miševa.

„Naučili smo ono što su kolege u Kini naučile u prvih mesec, dva u Vuhanu, da je ovu bolest jako lako prevenirati, a jako teško lečiti. Naučili smo i da zemlje poput Novog Zelanda, Tajvana i gotovo svih azijskih zemalja, da su drastičnim ali pravovremenim merama uspeli da kontrolišu epidemiju bez vakcinacije, dok su sve ostale zemlje prošle katastrofalno, naročito SAD, Evropa, Brazil i sve naše jugoslovenske zemlje“, kazao je doktor Gajić.

On smatra da je, onog trenutka kada se virus raširi „svuda u društvu“, jedini način da izađemo bez ogromnih žrtava masovna vakcinacija.

„Kolege u Izraelu su to uspele, u Izraelu se sad već normalno živi sa velikim brojem vakcinisanih, takođe Butan je vakcinisao 95 odsto stanovništva…“, kaže Gajić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar