Profesorka Medicinskog objašnjava kako nas spašava vakcina

Društvo 02. sep. 202107:43 > 11:50
Podeli:
Foto printscreen NOVA S

Vakcinacija trećom dozom protiv koronavirusa u Srbiji počela je 17. avgusta. Prema poslednjim informacijama vakcinisano je više od 120 hiljada ljudi, a stručnjaci tvrde da je to nedovoljno. I dok sami biraju “buster dozu”, broj obolelih konstatno raste. O tome može li treća doza da smanji broj inficiranih, da li vakcine mogu da zaustave nove sojeve koronavirusa i kako da znamo da li smo odabrali pravu “buster dozu” u emisiji “Probudi se” govorila je profesorka Ljiljana Gojković Bukarica sa Instituta za farmakalogiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Na pitanje da li su vakcine delotvorne protiv novih sojeva koronavirusa, poput soja “Mi” koji je nedavno otkriven, profesorka Gojković je rekla da se kod delta soja videlo da su vakcine ipak daju rezultate.

Pročitajte još...

“Ipak su vakcine delovale. One su imale manju efikasnost, to je sigurno, ali su delovale u sprečavanju smrtnosti, boravka intezivnoj nezi i same hospitalizacije. To vidite kod nas, mi smo imali u decembru deset hiljada ljudi u bolnicama. Nekako nam kasni taj četvrti talas. Ako pogledate Izrael, oni su četvrti talas imali još u julu, a mi smo stigli do septembra i nemamo još uvek pik četvrtog talasa”, objašnjava ona.

Na pitanje kako je moguće da su u Izraelu visoke broje novozaraežnih, uprkos velikom broju vaknisanih, Gojković Bukarica je odgovorila da postoji nekoliko razloga zašto se to dešava.

“Vakcinacija u Izraelu nije imala identičnu dinamiku sve vreme. Oni su pre izbora u aprilu ove godine imali veliki broj vakcinisanih za kratko vreme, a pre toga to nije bio slučaj. Već u u maju je u Izrael ušao delta soj, a ako su započeli masovnu vakcinaciju u decembru, to znači da je u avgustu prošlo osam meseci od vakcinacije. Radovi su pokazali do vremenom pada nivo zaštite od vakcina. Već posle četvrtog meseca se kod se smanjuje nivo antitela kod vakcina poput Sinofarma ili Fajzera”, rekla je ona, dodajući da je to, između ostalog, razlog zašto bi trebalo primiti treću dozu.

“Drugi razlog zašto je u Izraelu povećan broj zaraženih je sama pojava delta soja koji je ipak nešto uspeo da razvije u svojoj mutaciji što ga je učinilo otpornijim na vakcine. Treći i najvažniji razlog jeste činjenica da su Izraelci u maltene ukinuli skoro sve epidemiološke mere kad su dostigli određeni procenat vakcinisanih. Ukidanje mera je loše, bez obizra na stepen vakcinisan”, podvlači gošća emisije “Probudi se”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar