Podeli
Foto: Nova S printscreen

Vladimir Đurđević, profesor meterologije na Fizičkom fakultetu u Beogradu, govorio je za emisiju "Probudi se" o ledenom talasu koji će zahvatiti Srbiju.

“Trenutno smo u periodu ledenog talasa. U meterologiji ledene dane nazivamo kada temperatura ne pređe nula stepeni. Narednih nekoliko dana će biti tako, do ponedeljka, posle toga ćemo izaći iz ovog perioda hladnog vremena i ućićemo u period blažih temperatura”, izjavio je profesor u “Probudi se”.

Đurđević je najavio da će vrhunac ovog ledenog talasa biti u nedelju ujutru.

Što se padavina tiče, očekuje se samo provejavanje snega i eventualne padavine na jugu zemlje, rekao je profesor.

“To nije ohrabrujuće jer znamo da postoji već problem sa poplavama”, rekao je Đurđević, upozorivši da treba biti obazriv.

Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Pročitajte još:

U Beogradu će minimalna temperatura biti 10 stepeni ispod nule, a na planinama do čak minus 20.

Sneg se očekuje samo na jugu zemlje, ali ne očekuju se velike količine snega.

“Ovo je vreme koje je očekivano za ovo doba godine. Prethodna zima je bila izuzetno blaga, pa se polako odvikavamo od onoga što je bila zima recimo osamdesetih godina prošlog veka. Tada je ovo bila uobičajena situacija. Zbog klimatskih promena zime i leta postaju topliji”, objasnio je profesor Đurđević.

Najzad, meterolog je savetovao da ko putuje treba da bude oprezan, jer se očekuje poledica, kako temperatura neće prelaziti nulu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar